Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Internacionalni horski šampionat Lege Artis otvoren svečanim koncertom

lege artis koncert
Foto: BKCTK

Odlična atmosfera i kvalitetan koncert najbolji su uvod u ono što nas očekuje u još dva dana Internacionalnog horskog šampionata ‘Lege Artis’

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis“ 2024. počeo je svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla sa gostima i prijateljima Muzičkog obrazovnog centra Lege Artis i ove manifestacije.

Tako su se sinoć na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli redali hor „Lege Artis“, dječiji hor „Lege Artis“, vokalni asnambl „Tuzlanke“, ansambl „Iskre“, vokalni ansambl BKC TK, vokalni ansambl „Bosanke“, ženski hor „Učo“, mješoviti hor „Preporod“ Brčko i prvo pjevačko društvo „Izvornik“ iz Zvornika, koji su se predstavili šarolikim repertoarom i odličnim izvedbama u kojim je publika uživala.

Umjetnički rukovodilac MOC “Lege Artis” Tuzla, direktor šampionata i dirigent Jasmin Hasić je ocijenio da je koncert još jednom pokazao kvalitetan umjetnički rad svih ansambala s kojima imaju odlične odnose i s kojima vrijedno rade na promociji horske muzike u BiH i van njenih granica.

– Odlična atmosfera i kvalitetan koncert najbolji su uvod u ono što nas očekuje u još dva dana Internacionalnog horskog šampionata ‘Lege Artis’ – rekao Hasić.

Vrhunska horska manifestacija takmičarskog i revijalnog karaktera održava se 9. put, a nastavljena je i danas koncertom Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla za mališane iz tuzlanskih obdaništa, škola i ustanova, kao i nastupom horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli od 20,30 sati.

Također će, završnog dana, 8. juna biti održano takmičenje i natpjevavanje u Velikoj sali JU BKC TK, nakon čega će biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata.

U okviru ove manifestacije predstavit će se 10 renomiranih horskih ansambala s više od 500 članova, koji će se takmičiti u više kateogorija i za Zlatnu liru – Grand prix šampionata.

Organizatori šampionata su Muzički obrazovni centra “Lege Artis” Tuzla i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, a ulaz na sve događaje je slobodan, saopćeno je iz JU BKC TK.