Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Stoltenberg: Ukrajina ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve u Rusiji

jens stoltenberg
Foto: NATO

Kremlj je ove sedmice saopćio da će zapadne zemlje koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem za napad na rusku teritoriju morati da računaju s Rusijom

Ukrajina ima pravo prema međunarodnom zakonu da napada legitimne vojne ciljeve u Rusiji kako bi se odbranila, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom posjete novoj članici saveza Švedskoj u petak.

– Ukrajina ima pravo na samoodbranu – kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u vojnoj bazi u blizini Stockholma.

– Pravo na samoodbranu uključuje i pravo napada na legitimne vojne ciljeve na teritoriji agresorske strane, u ovom slučaju Rusije – kazao je.

Kremlj je ove sedmice saopćio da će zapadne zemlje koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem za napad na rusku teritoriju morati da računaju s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin kazao da razmišlja o naoružavanju neprijatelja Zapada kao odmazdi.

– To je agresivni rat koji je Rusija započela protiv mirne, demokratske susjedne zemlje, Ukrajine, koja ni u jednom trenutku nije predstavljala prijetnju Rusiji. Nema sumnje da Ukrajina ima pravo da napada ciljeve na ruskoj teritoriji – zaključio je Stoltenberg, prenosi Reuters.