Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održiva modna inicijativa

IOMBiH predstavio izložbu “Wearin’ it Together” u Evropskom parlamentu

iombih izlozba wearin it together
Foto: IOMBiH

Spajajući modu s urbanim prostorima, izložba nudi svježu perspektivu migracija, pozivajući gledatelje da promisle o predrasudama i prihvate različitosti

Svjetski poznati fotograf, održivi modni brend za kojeg je zanimanje javnosti u i zajednička predanost predstavljanju narativa i snova ljudi u pokretu čine kreativan spoj koji stoji iza “Wearin’ it Together”, izložbe prikazane ove sedmice u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

Predstavljen danas, “Wearin ‘it Together” označava novi poduhvat No Nation Fashion (NNF), održive modne inicijative koju je osmislio IOM Bosne i Hercegovine, a koju podržava Evropska unija. Izložba sadrži fotografije renomiranog fotografa Franca Pagettija, snimljene u Bosni i Hercegovini i Srbiji, predstavljajući i odjeću koju su zajednički izradili migranti i lokalni dizajneri. Izložba postavlja izazov konvencionalnim narativima koji obično prate pojam migracija, saopćeno je iz IOM-a BiH.

Spajajući modu s urbanim prostorima, izložba nudi svježu perspektivu migracija, pozivajući gledatelje da promisle o predrasudama i prihvate različitosti. Kroz svoj inovativni pristup, kampanja razgrađuje stereotipe i slavi obogaćujući utjecaj migracija na društva.

-Ovakve inicijative pomažu u promjeni uobičajenih scenarija o migraciji – i zaslužuju naš aplauz i pohvale. Inicijative poput ove pomažu u pričanju stvarnih, ljudskih priča o stvarnim ljudskim bićima, prenoseći snažnu poruku univerzalne humanosti – rekao je u svom obraćanju potpredsjednik Evropske komisije Margaritas Schinas.

Prvo prikazana u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, a onda i Beogradu (Srbija), izložba u Strasbourgu ima za cilj otvoriti dijalog o uključivanju i transformativnom potencijalu inovacija u upravljanju migracijama.

iombih izlozba wearin it together
Foto: IOMBiH

-Kroz saradnju s kreativnom industrijom i privatnim sektorom, ova veličanstvena izložba potvrđuje da smo svi mi kao društvo potrebni za pokretanje i predstavljanje drugačije perspektive o migraciji – istaknula je zamjenica generalnog direktora za operacije IOM-a, Ugochi Daniels na današnjoj svečanosti otvaranja u Strasbourgu.”Wearin’ it Together” naglašava potencijal uključivanja i razvoja vještina među migrantima, naglašavajući važnost inovativnih pristupa upravljanju migracijama.

-Zahvalna sam na podršci i prilici da dođem na korak bliže svom snu. No Nation Fashion znači da moda nema granica. Svi se mogu izraziti. Možete sebi dopustiti da budete slobodni – rekla je Afganistanka Behishta Hafizi, modna dizajnerica i nekadašnja sudionica No Nation Fashion.

Kroz inicijative poput NNF-a, koje podržavaju IOM i Evropska unija, izložba prikazuje kako moda i inovacije mogu poslužiti kao katalizatori za uzajamni rast i razumijevanje. Ona zagovara narativ u kojemu se na migrante gleda kao na pokretače promjena, koji pozitivno pridonose zajednicama u kojima se nalaze.