Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Izložba akademske kiparice Maše Paunović “Oslobađanje” gostuje u Kosači

masa paunovic
Foto: HDHS Kosača

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put ličnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog

Izložba akademska kiparice Maše Paunović “Oslobađanje” bit će otvorena u četvrtak, 4. aprila, u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače s početkom u 20 sati.

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put ličnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Kiparska tradicija podrazumijeva i tradicionalni medij kamena, mramora ili drveta u kojem se kiparica odabire izraziti hermeneutičkim iskustvom prema promatraču, napose, najavili su organizatori.

Maša Paunović rođena je 30. novembra 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu sa srednjom ocjenom 9,30 na odsjeku kiparstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića.

Iste godine upisala je magistarske studije i u srpnju 2010. je odbranila magistarski rad na temu „Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd“ iz oblasti kiparstvo.

U novembru 2012. završila je tečaj specijalizacije u oblasti umjetničke obrade metala kod kipara Arnalda Pomodora, u institutu „Centro Tam“ u Italiji.

Izlaže od 2002. godine i učestvovala je na preko stotinu kolektivnih i osam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.