Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH

Izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića

muzej16 (1)

Buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana o kulturi, ali i važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima

Izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića bit će predstavljena u Historijskom muzeju BiH 18. juna, a kroz tu postavku će biti predstavljena i replika jedrilice iz Drugog svjetskog rata koju je Druškić oslikao. Replika je kao dio muzejskog mobilijara bila oštećena, a sada je popravljena i pretvorena u umjetničko djelo.

Cilj izložbe, pored predstavljanja Druškićevih radova, jeste afirmacija Historijskog muzeja BiH i drugih institucija kulture kojima se smanjio broj publike i korisnika, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

– Nakon pandemije muzeji skoro da nemaju nikakvih prihoda od prodaje ulaznica. Buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana o kulturi, ali i važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima. Ulaz na izložbu iznosi sedam KM a prihod će biti korišten kao pomoć Historijskom muzeju BiH – navodi Druškić.

Historijski muzej u saopćenju podsjeća da je pandemija prouzrokovala redefiniranje muzejskih prostora i prakse. Tim tog muzeja, koji je u proteklim mjesecima pripremao online aktivnosti, se vratio u fizički prostor te muzejske institucije.

– Među brojnim aktivnostima koje pripremamo je izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića. Ciklus koji je Druškić predstavio ovom izložbom pokazuje mnogostrukost emocija i pojava u kojima nam se obznanjuje ljudska priroda – ali i priroda uopćeno. Nadamo se da ćemo Druškićevim dinamičnim koloritom privući muzejsku publiku svih generacija – pojašnjavaju iz Historijskog muzeja BiH.