Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Sarajevu

Džaferović i Cakaj: Značajan prostor za unapređenje saradnje u ekonomiji i turizmu

dzaferovic cakaj (1)

Istaknuta je i potreba za poboljšanjem saobraćajnih veza, a kao prioritet je istaknut put Sarajevo – Podgorica -Tirana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova Republike Albanije Genta Cakaja. Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi BiH i Albanije na političkom, ekonomskom i kulturnom planu izuzetno dobri, te da između dvije države ne postoje otvorena pitanja.

Naglašeno je da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i turizma. U tom smislu već su načinjeni pomaci, jer je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dalo saglasnost za potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Albanije.

Istaknuta je i potreba za poboljšanjem saobraćajnih veza, a kao prioritet je istaknut put Sarajevo – Podgorica -Tirana.

Razgovarano je i potrebi otvaranja ambasada u Sarajevu i Tirani, čime bi ukupni odnosi bili podignuti na viši nivo.

Ocijenjeno je da je saradnja dviju država u međunarodnim organizacijama i asocijacijama izuzetno dobra, kao i saradnja u procesima pristupanja euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Džaferović naglasio je da u narednom periodu očekuje intenziviranje političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Bosne i Hercegovine i Albanije, u obostranom interesu dvije države – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.