Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Izložba fotografija ‘Putovanje u beskraj’ autora Zorana Milišića u Muzeju književnosti

putovanje u beskraj

Autor Milišić kazao je da fotografije odražavaju njegovu cjeloživotnu potragu za smislom postojanja, zadirući u prastara pitanja identiteta i svrhe

Izložba fotografija, kao i predstavljanje istoimene knjige fotografija pod nazivom “Putovanje u beskraj” (“Journey to Infinity”), odiseje kroz Nepal, Tibet i Himalaje autora Zorana Milišića, bit će upriličeni 15. maja u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Fotografije su nastale tokom putovanja kroz Tibet, Himalaje i Nepal 2019. i 2023. godine, a nadovezuje se na prethodne projekte poput “Mirrors of Me” i “Innocence”, s ciljem otkrivanja univerzalnog jedinstva usred raznolikosti ljudskog iskustva, nadilazeći barijere rase, vjere i društvenog statusa.

Autor Milišić kazao je da fotografije odražavaju njegovu cjeloživotnu potragu za smislom postojanja, zadirući u prastara pitanja identiteta i svrhe.

– U eri obilježenoj dehumanizacijom, ovaj projekt nastoji povratiti bit čovječanstva, potičući povezanost i razumijevanje kroz tihi dijalog između gledatelja i slike. Kroz ulične portrete, krajolike i intimne poglede na obične živote, “Putovanje u beskraj” poziva gledatelje da se povežu sa zajedničkim putovanjem postojanja – kazao je.

Za izložbu koja će biti otvorena do 19. maja, dizajn plakata, korica i prelom knjige radio je Neven Šotra.