Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

santa monica

Umro reditelj Roger Corman, majstor niskobudžetnih filmova

Roger Corman
FOTO: Screenshot
Roger Corman

Cormanu idu zasluge jer je otkrio brojne slavne glumce među kojima su Robert De Niro i Jack Nicholson te redatelje poput Francisa Coppole, Jamesa Camerona i Petera Bogdanovicha

Roger Corman, američki reditelj, producent, scenarist i glumac, poznat po niskobudžetnim filmovima koje je producirao vrtoglavom brzinom, umro je u četvrtak u 98. godini u svome domu u Santa Monici, objavila je njegova porodica, a prenose američki mediji. 

Corman je režirao i producirao stotine niskobudžetnih žanrovskih filmova, počevši od pedesetih, zbog čega su ga nazivali i “kraljem filmova B produkcije”, a njegovo najpoznatije ostvarenje je “Mala trgovina užasa”, crna horor komedija iz 1960. godine. Film je snimljen za samo dva dana i za 30 hiljada dolara.

– Njegova sposobnost da maksimalno ‘rastegne’ dolar omogućila mu je da brzo osmišljava i stvara filmove strave, ali i naučno-fantastične epove s finansijskim sredstvima kojima neko drugi ne bi uspio pokriti ni troškove prehrane za moderno studijsko snimanje. Zahvaljujući svojoj genijalnosti, bezgraničnoj energiji i dubokoj ljubavi prema kinematografiji, Roger Corman snimio je više filmova od ikoga drugog, stoji u njegovoj biografiji na internetskoj stranici Oscara.

Cormanu idu zasluge jer je otkrio brojne slavne glumce među kojima su Robert De Niro Jack Nicholson te reditelje poput Francisa CoppoleJamesa Camerona Petera Bogdanovicha.

Među najpoznatijim naslovima koje je producirao su “Brzi i žestoki” (1954.), “Dementia 13” (1963.) i “Big Bad Mama” (1974.).

Rođen je u Detroitu, u američkoj državi Michigan, a kad je stigao u Hollywood najprije je bio kurir u filmskome studiju 20th Century-Fox, a kasnije je ondje radio kao scenarist.

Diplomirao je strojarstvo na Stanfordu te polazio poslijediplomski studij engleske književnosti na Oxfordu, no više se volio muvati po Foxovim studijima, a njegovi prvi filmovi prikazivali su se u ‘drive-in’ kinima.

Godine 2009. Cormanu je dodijeljen počasni Oscar za doprinos filmu.