Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Kosači

Izložba “Nacionalni spomenici u BiH” predstavljena publici u Mostaru

naciolani spomenici bih
Foto: Mladen Topić/Ramski Vjesnik

Izložba fotografija “Nacionalni spomenici u BiH“ ostat će otvorena do 30. novembra

U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom “Nacionalni spomenici u Bosni i Hercegovini” koju je organizovala Fondacije Muzej Žitomislić u saradnji sa misijom OEBS-a u BiH.

Izložba je nastala kao rezultat nagradnog konkursa za najbolju fotografiju na temu nacionalnih spomenika u BiH, koji je objavljen krajem 2022. godine.

Cilj ovoga konkursa bio je promovisanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine i podizanje svijesti o značaju očuvanja nacionalnih spomenika, kroz podsticaj ljubiteljima fotografije, bilo da su oni amateri ili profesionalci, da pronađu inspiraciju u bogatim motivima nacionalnih spomenika BiH, saopćeno je iz Fondacije Muzej Žitomislić.

Od pristiglih 90 radova od 36 umjetnika, stručni žiri odabrao je 23 najbolja koja čine ovu izložbu, postavljenu prvobitno u Muzeju manastira Žitomislić u februaru 2023. kada su dodijeljene i nagrade najboljim fotografijama.

Prvo mjesto osvojila je fotografija „Nebeska sloboda“, autora Edisa Halimanovića, drugo „Najljepši“ Eldina Imamovića, doku su treće mjesto podijelile fotografije „Putevima kraljeva“ Mladena Topića i „Saborna crkva“ Borisa Antelja.

Foto: Mladen Topić/Ramski Vjesnik

Hor Sv. Vasilije Tvrdoški i Ostroški iz Trebinja, pod vodstvom dirigentkinje Jovane Marić, otvorio je ovaj svečani događaj troparom Sv. Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom, nakon koga su slijedile kompozicije „Dostojno jest“ Vladimira Berdovića, „Tebe pojem“ Stanislava Biničkog i „Dogmatik 2. glasa“ Kornelija Stankovića.

Direktor Galerije kraljice Katarine Kosače Dalibor Nikolić pozdravio je sve goste te izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje s Fondacijom Muzej Žitomislić i misijom OEBS-a u BiH.

Naglasio je da radovi na ovoj izložbi predstavljaju mnoštvo različitosti koje ima Bosna i Hercegovina, a kada su te različitosti prihvaćene međusobno, onda one predstavljaju bogatstvo.

O samoj izložbi, njenom nastanku, ideji vodilji i temi nacionalnih spomenika govorila je direktorica Fondacije Muzej Žitomislić Irina Kolak Mandić, dok je šef regionalne kancelarije OEBS-a u Mostaru Joanis Piliuris rekao da očuvanje kulturne baštine i njena promocija doprinose većoj društvenoj koheziji, međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti.

Otvaranje izložbe je na kraju zaokruženo kompozicijama “Sjemo sjemo liki“ iz Pozdrava Mojseju Putniku, Zaharija Orfelina, „Ščedrik“ Nikolaja Leontoviča i „Linđo“ Vladimira Berdovića koje je izveo hor Sv. Vasilije Tvrdoški i Ostroški.

Izložba fotografija “Nacionalni spomenici u BiH“ ostat će otvorena do 30. novembra.