Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kamerni teatar 55

‘Ja, Bosanac’ ponovo pred sarajevskom publikom

Foto: Fena
Ilustracija

Rascjepkan u sebi i odgajan  uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, Posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba

“Ja, Bosanac”, komedija o nama koja je izazvala oduševljenje publike širom Regiona, ponovo je pred vjernom sarajevskom  publikom, saopćeno je iz udruženja Filter.

U Kamernom teatru 55, 20. juna u 20 sati, posljednji Bosanac, kojeg tumači Aldin Tucić i njegova žena Rasema Ćevljanovićka u interpretaciji Negre Čičić, zaigrat će komediju mentaliteta, žestoki kabare pun humora, provokacije i pjesme.

Sa ispruženim dlanom sa srednjovjekovnog stećka, dočekujemo komediju koja preispituje ljubav Bosanca prema domovini, da li otići ili ostati, ali i sve promjene koje su nam se zbile posljednjih nekoliko decenija.

“Ja, Bosanac“ je ozbiljna komedija iz provjerenog bh. komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost.

U bogumilskoj dilemi: ostati u BiH kao jedini preostali endemski Bosanac ili otići u tu, kako kaže, „šatro Evropu“ i iznevjeriti svoj bitak, on odmah na početku predstave postavlja pitanje: „Ima li Bosanaca u Bosni ikako? Ko od prisutnih u sali ima bosanski pasoš?“

Rascjepkan u sebi i odgajan  uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, Posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba

Gledajući u retrovizor svojih sjećanja uspoređujući to doba sa ovim današnjim, karikirajući i tradiciju i modernost, tražeći izlaz iz tog začaranog bosanskog trougla (majka-supruga-kćerka/ Evropa-BiH-Ex YU).

Ulogu Bosanca tumači izvanredni glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, i želi grčevito u Evropu, tumači sjajna Negra Čičić.