Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uzdaju se u vrh stranke

SDP isključio dvojicu zastupnika i ministra, oni poručuju: Ne tvrdimo da je rad vlade idealan, ali…

iskljuceni iz sdp gorazde
FOTO: Fena

Odluka je upućena Predsjedništvu SDP-a BiH na konačno odlučivanje

Zastupnici u kantonalnom parlamentu Edin Mujković i Amir Sijerčić te ministar unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Nusret Hubjer regovali su na odluku KO SDP BPK Goražde o njihovom isključenju iz stranke.

Ističu kako ne mogu ostati ravnodušni na odluku koju je, tvrde, donijelo deset članova KO SDP-a Goražde koji za ovaku odluku čak nisu imali ni kvorum.

– Vjerujemo da će političko iskustvo i razum Predsjedništva SDP BiH nadjačati nepravednu odluku donesenu incijativom nekolicine pojedinaca unutar KO SDP BPK – poručili su.

Mujković, Sijerčić i Hubjer tvrde kako neadekvatno rukovođenje strankom od strane nekoliko pojedinaca traje već godinama, te da upravo pojedinci u goraždanskom SDP-u daju sebi za pravo da nepravilnim tumačenjem odredaba Statuta SDP BiH vrše pritisak na sve neistomišljenike kako bi sebi stvorili prohodnost u unutarpartijskom odlučivanju i autokratskom načinu vladavine.

– To su  glavni su razlozi raskola unutar SDP-a u Goraždu, kao i nekonstruktivni sastanci KO bez jasno definisanih ciljeva, zadataka, zaključaka i odluka zbog čega smo od predsjednika SDP BiH gospodina Nermina Nikšića tražili uvođenje povjereništva u partijske organe, kojim bi rukovodili mladi, obrazovani i kompetentni kadrovi vođeni načelima jednakosti, solidarnosti i pravde, promovišući socijaldemokratska uvjerenja – istakli su.

Dodaju da su na unutarpartijske prozivke uvijek odgovarali radom i djelima, a da je ministar SDP-a Nusret Hubjer jedan od najuspješnijih u kantonalnoj vladi, što stranci iz koje dolazi očito ne znači mnogo.

– Podršku od partijskih kolega nismo imali ni kada su realizovane brojne inicijative našeg kluba poslanika, kao što je ona o nabavci vakcina za HPV virus ili opreme Domu zdravlja Goražde kao ni druge koje se odnose na Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom ili programe aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini itd – naveli su između ostalog.

Izloženi pritiscima i kritikama pojedinaca iz SDP-a

Dodaju da su nasuprot tome, isključivo bili izloženi pritiscima i kritikama pojedinaca iz SDP-a.

– Ne tvrdimo da je rad vlade idealan, ali isto partijske kolege bi trebale znati da djelujemo i radimo u skladu sa našim političkim i koalicionim kapacitetima, te ih pozivamo da neprestane kritike i prozivke usmjerimo na konkretan rad za dobrobit građana. Primjera radi, Vlada BPK je kupovinom pijace riješila dugogodišnji problem gradske uprave Goražda, sufinansirala većinski iznos za zamjenu parketa u gradskoj dvorani, odobrila značajna sredstva za projekat sanacije divlje deponije “Šišeta”, kao i mnoge druge projekte. To pokazuje da zajedničkim konstruktivnim radom na relaciji gradske uprave i Vlade BPK možemo mnogo toga uraditi – zaključili su. 

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Goražde prije dva dana donio je odluku o isključenju iz stranke dvojice zastupnika u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edina Mujkovića i Amira Sijerčića, te aktuelnog ministra unutrašnjih poslova BPK-a Nusreta Hubjera.

Odluka je upućena Predsjedništvu SDP-a BiH na konačno odlučivanje.