Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fikret Čančar

Kad se spomene Jajce pomisli se na Pozorišne igre i lijepa druženja

Fikret Čančar
FOTO: Fena

Selektor ovogodišnjih Pozorišnih Igara je Zoran Mlinarević, dok će okrugle stolove voditi Tina Laco

Najstariji festival bosanskohercegovačkog pozorišta Pozorišne igre Jajce koje se ove godine održavaju 43. put biće otvorene 28. juna i trajaće do 6. jula.

Direktor Doma kulture Jajce i ujedno i Pozorišnih igara Fikret Čančar smatra da je napravljen iskorak u pogledu uslova za održavanje Igara u Domu kulture Jajce.

– Završili smo veliki dio krova, osigurali sredstva za dovršetak, izmijenili osnovnu rasvjetu u pozorišnoj dvorani, zamijenili plafone u salonu koji su bili jako oštećeni usljed prokišnjavanja, a sada nam je plan, ukoliko izvođač stigne uraditi do Igara, srediti i garderobu, opremiti još jednu prostoriju i postaviti tuševe, na što su se konstantno pozorišta žalila – kazao je Čančar, istakavši da u skladu sa mogućnostima pokušavaju popraviti stanje na bolje i da smatra da to ide relativno dobro.

Govoreći o ovogodišnjem Festivalu pozorišta, Čančar ističe da će on biti simbolička prevaga u omjeru prijeratnih i posljeratnih, što dokazuje i posvećenost organizatora Pozorišnih igara BiH da se on održi i opstane.

– Mi nastojimo biti profesionalni u organizacijskom smislu, dobri domaćini i osigurati učesnicima i gostima sve ono što je potrebno da se osjećaju sigurno i ugodno – kazao je Čančar.

“Na našim Igrama se okupe pozorišni radnici iz cijele BiH”

Direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar ističe da je cilj Pozorišnih igara BiH druženje pozorišnih radnika, razmjena iskustava te saradnja.

– Kao rijetko gdje, na našim Igrama se okupe pozorišni radnici iz cijele BiH, razmijene iskustva, ideje i dostignuća čime se unaprjeđuje pozorišni život u našoj zemlji. Kada nekom pozorišnom radniku spomenete Jajce, odmah je aluzija na Igre i lijepa druženja u našem gradu – podvukao je Čančar.

Kad je riječ o ulozi Doma kulture Jajce kao organizatora, čini se maksimum da se Igre održe i da sve bude u najboljem redu.

– Infrastrukturno unaprjeđujemo uslove, a sam grad i turistički radnici poboljšavaju uslove smještaja. To je dobra osnova na koju pozorišta u BiH nadograđuju svoja pozorišna dostignuća. Moram istaći dobru saradnju sa svim našim pozorištima, međusobno razumijevanje i spremnost da se pomogne u održavanju Igara. Mi smo svjesni da nekada ne uspijemo osigurati sve ono što bi pozorišta željela, ali svi trebaju biti svjesni da nismo u finansijskoj situaciji koja to omogućuje. Nastojimo ostvariti kontakte sa svim potencijalnim finansijerima, vladinim i nevladinim, kako bismo došli do zadovoljavajućih sredstava kojima osiguravamo realizaciju – podvukao je.

Selektor ovogodišnjih Pozorišnih Igara je Zoran Mlinarević, dok će okrugle stolove voditi Tina Laco.

– U stručni žiri imenovani su Ivan Leo Lemo, Hasan Zahirović i Slađana Kilibarda, svi sa velikim kompetencijama i iskustvom te prethodnim učešćem na našim Igrama. Ključ grada ove godine za vrijeme Igara će čuvati Strajo Krsmanović, naš veliki prijatelj čija podrška ni u jednom trenutku nije bila upitna, čime ćemo mu se simbolički na ovaj način zahvaliti za sve što je učinio za Festival – istaknuo je Čančar.

“Kako odati počast brojnim preminulim kulturnim radnicima”

Govoreći o pratećem programu koji je bitan segment Pozorišnih igara, Čančar je naveo da je taj program nešto što bude razlogom procjene da li su Igra dobre ili ne, uz puno uvažavanje predstava koje igraju u takmičarskom dijelu.

– I ove godine ćemo imati otvaranje Igara uz izložbu posvećenu velikom Jurislavu Koreniću. Osmišljavamo način kako odati počast brojnim preminulim kulturnim radnicima, nastavljamo sa školom glume za djecu i mlade, predstava za djecu se već ustalila, sadržaj u čast nagrađenima, a bit će i nekoliko promocija izdanja knjiga i dokumentarnih filmova. Nastojat ćemo promovisati raznolike kulturne i turističke potencijale našeg grada što i jest cilj pratećeg programa – podvukao je Čančar.