Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada rs

Pohvalili se efektima: Karton 30 komada jaja jeftiniji 0,60 KM

jaja
FOTO: Fena
Ilustracija

– Cijena oko 500 osnovnih životnih namirnica snižena je u rasponu od oko 15 feninga do oko 90 feninga. Na primjer, na 30 jaja imate uštedu nekih 60 feninga – rekao je Šulić

Nakon što je stupila na snagu Uredba o određivanju marže u prometu proizvoda, u trgovinama u RS najveća pojeftinjenja zabilježena su kod deterdženta za pranje veša u prahu i kod toalet papira, a najmanja kod konzumnih jaja.

– Smanjenje cijena roba koje su obuhvaćene Uredbom razlikuje se od trgovca do trgovca, jer su cijene za ove prizvode prije stupanja na snagu Uredbe, izuzev za grupu osnovnih životnih namirnica koje su bile obuhvaćene prethodnom Uredbom, formirane slobodno na tržištu – kažu za Fenu u Ministarstvu trgovine RS.

Takođe, objašnjavaju u tom resoru, kako su Uredbom obuhvaćeni proizvodi koji su na tržištu prisutni od različitih proizvođača i sa različitim cijenama zavisno od toga, te da je Uredba propisala i ograničenje za različita pakovanja – smanjenje cijena je i po tom osnovu različito u zavisnosti od proizvođača, tako i od pakovanja.

Pavlaka pojeftinila 0,10 KM

Tako je karton 30 konzumnih jaja M klase u prosjeku jeftinije do 0,60 KM, pavlaka (12 posto m.m.) od 400 gr 0,10 KM, cijelo pile do 0,50 KM, pileće viršle, pakovanje do 500 g, zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, pileći parizer, pakovanje do 800 g zavisno od pakovanja od 0,10 KM do 0,50 KM, kokošja pašteta, pakovanje do 100 g, do 0,08 KM. Grašak zamrznuti, pakovanja do 1kg, u prosjeku je jeftiniji za 0,69 KM, zamrznuta boranija/mahune, pakovanja do 1 kg, za isto toliko, pasterizovana miješana salata, pakovanja 2,4 kg, do 0,80 KM, pasterizovani krastavci, pakovanja 2,4 kg, do 1 KM.

Tečni deterdžent za suđe, pakovanje do 1 litar, jeftiniji je u prosjeku za 0,60 KM, deterdžent za pranje veša u prahu, pakovanje do 3 kg, do 0,90 KM, tečni sapun za ruke, pakovanje do 1 l, do 0,60 KM, toalet-papir, dvoslojni, pakovanje 24 komada, do 1,40 KM.

– Još jednom ističemo da je prikazano prosječno pojeftinjenje na izabranom uzorku, uzimajući u obzir da uredba obuhvata više od 500 proizvoda plasiranih u više desetina trgovačkih lanaca i manjih prodavnica – navode u Ministarstvu trgovine.

Uredba na snazi do 30. juna

Ministar trgovine RS Denis Šulić podsjetio je da je ova uredba na snazi do 30. juna.

– Cijena oko 500 osnovnih životnih namirnica snižena je u rasponu od oko 15 feninga do oko 90 feninga. Na primjer, na 30 jaja imate uštedu nekih 60 feninga – rekao je Šulić.

Vlada RS je na sjednici 4. aprila usvojila Uredbu o određivanju marži u prometu na maksimalno 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 posto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Ministar Šulić tada je rekao kako građani mogu da očekuju niže cijene za oko 500 artikala, ako se uzme u obzir broj proizvođača i gramaža proizvoda na čiju cijenu je ograničena marža. Uredba je stupila na snagu 4. maja, a na snazi će da bude do 30. juna ove godine.

Godišnja aprilska inflacija u RS je iznosila 2,5 odsto

Po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, godišnja aprilska inflacija u RS je iznosila 2,5 odsto, dok je hrana u prosjeku skuplja za 1,7 posto. Međutim, hrana u RS je u odnosu na prije dvije godine, skuplja u prosjeku za oko 30 posto.

Izvršna direktorka Udruženja za zaštitu potrošača “Don“ iz Prijedora Murisa Marić za Fenu ocjenjuje da građani uglavnom ne znaju za ovu uredbu.

– Nešto smo čuli kada je usvojena i to je to. A, što se tiče cijena, ovo ništa suštinski ne donosi. Ovo je čuvanje socijalnog mira, nije sistemska mjera koja bi pomogla građanima – smatra Marić.

Po njenom mišljenju, kada je prezentovana Uredba stekao se utisak da će na policama sve da pojefitini.

– Bombastično je rečeno da će da pojefitini oko 500 artikala. Ne, zaista se ne primijeti na policama, a ne vjerujem da će se nešto osjetnije primijetiti na potrošačkoj korpi – navodi Marić.

“Nismo primjetili da su sniženi proizvodi”

Jovan Vasilić, iz Udruženja za zaštitu potrošača „Zvono“ Bijeljina, kaže za Fenu da nije primijetio u trgovinama da su sniženi proizvodi.

– Pitao sam i neke ljude da li su primijetili, njihov je odgovor negativan. Raspitivao sam se i kod trgovaca koji su nam rekli da još nisu dobili nikakve direktive iz centrala – kaže Vasilić.

On ocjenjuje da uopšte nije adekvatno promovisano provođenje ove uredbe, jer građani uopšte nisu upoznati. Takođe, njegova zamjerka se odnosi i na rok primjene, samo do kraja juna.