Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

viteški ambijentalni teatar

Književno – muzički festival SCAVACON 21. i 22. juna u Vitezu

scavacon

Budući da je priča o Kulinu banu s kojim počinje viteška era u Europi, upriličit će se i manja izložba štitova oslikanih motivima iz Fojničkog grbovnika

Književno – muzički festival SCAVACON održati će se 21. i 22. juna u Vitezu u organizaciji Viteškog ambijentalnog teatra.

Ove godine će se u okviru Festivala održati treća međunarodna konvencija SF&F književnosti SCAVACON i Prva smotra pjevačkih grupa u okviru koje će  književnici i muzičari imati zajedničku temu – Vile, mitološka bića i muze koje nadahnjuju i književnike i muzičare i slikare, a i druge umjetnike.

Jedan od organizatora književnik Anto Zirdum u izjavi za Fenu je kazao da će se festival održavati i na srednjovjekovnom gradu Škav u Gornjoj Večeriskoj kod Viteza.

– Osobitost ovog festivala leži i u činjenici da se svi programi na Škavu ili bolje rečeno pod Šakvom, kod ulaza u veliku špilju, kojoj se dolazi lijevim putem od okretišta autobusa na vrh Gornje Večeriske (Gradski potok), ogleda se u činjenici da se svi programi izvode bez ozvučenja, rasvjete i sličnih tehničkih pomagala – navodi Zirdum.

Specifičnost ove konvencije u odnosu na slične u regiji i Evropi leži u činjenici da će se za širu publiku uprizoriti dramatizacija jedne od priča o vilama zastupljenih u zborniku od 14 priča renomiranih autora iz regiona. Ove godine to je priča U dvorani zrcala autora Adnadina Jašrevića. Dramatizaciju i režiju potpisuje Anto Zirdum, muziku Gordana Mišković, koreografiju Zoran Kupreškić a izvodi dramski ansambl HKD Napredak uz pomoć glumaca partnerske organizacije GKM, Folklorna sekcija HKD Napredak i Riter ethno orkestar HKD Napredak.

Budući da je priča o Kulinu banu s kojim počinje viteška era u Evropi, upriličit će se i manja izložba štitova oslikanih motivima iz Fojničkog grbovnika.

Predstavljanje zbornika planirano je u petak, 21. juna, u 19.30 u Napretkovom domu  u prisustvu književnka iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine čije priče su zastupljene u zborniku. Budući da je taj dan Svjetski dan muzike Riter ethno orkestar će premijerno izvesti skladbu Vilinska zavrzlama  kompilaciju koju je komponirala Gordana Mišković i aranžirala prof. Ljiljana Marić.