Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samo trojica osuđenja

Obilježena 32 godišnjica “žive lomače” u Pionirskoj ulici u Višegradu

ziva lomaca visegrad
FOTO: Fena

Porodice žrtava i danas su uputile apel na svjedoke ratnih događaja u Višegradu, da otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih

 U organizaciji Udruženja ”Žena žrtva rata” u Višegradu je danas obilježena 32 godišnjica od stravičnog zločina, žive lomače u Pionirskoj ulici gdje je 14. Juna 1992. Godine  u kući Adema Omeragića živo zapaljeno više od 60 bošnjačkih civila. Najmlađa žrtva bila je beba od dva dana koja nije uspjela dobiti ni ime.

Porodice žrtava i danas su uputile apel na svjedoke ratnih događaja u Višegradu, da otkriju gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih na ovoj ali I drugim lokacijama te poručile da jedan od najodgovornijih za ovaj zločin Sredoje Lukić, ne smije izaći iz zatvora, dok ne odsluži kaznu u cijelosti.    

  – Svima nama kao preživjelim žrtvama, članovima porodica ubijenih jako je teško  što do danas nije pronađena nijedna kost. Stoga, mi ćemo poslati jedno  zajedničko pismo Haškom tribunalu i svim institucijama BIH i međunbarodne zajednice da slučajno, ako Sredoje Lukić podnese zahtjev  da se prijevremeno pusti na slobodu, da mu ne dozvole. Trebaju da kontaktiraju Tužilaštvo BIH  da Sredoje Lukić ima još četiri prijave koje se vežu za zločin protiv čovječnosti, odvođenja i silovanja i druge zločine na području Višegrada, te ako bi ga slučajno pustili na prijevremenu slobodu, ali mislim da neće, on bi otišao izvan BiH i nikada ne bi bio dostupan pravosuđu BiH – poručila je predsjednica Udurženja ”Žena žrtva rata” Bakira Hasečić.   

Još uvijek se traga za više od  440 nestalih

Članica Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Saliha Džuderija naglasila je da se na području Višegrada još uvijek traga za više od  440 nestalih osoba od oko 1.000 prijavljenih.

– Proces prijava i traženja nestalih je još uvijek otvoren proces i danas i članovi porodica koji nisu imali priliku mogu prijaviti da li još uvijek tragaju za nekim od članova porodice koji je nestao u periodu rata. Ono što je ovdje važno jeste težina zadatka da je kod ovakvih vrsta zločina jako teško pronaći i ući u trag lokacijama gdje bi eventualno mogli naći ostatke  koji su sigurno negdje skrivenii. Ono što je važno jeste dobar kontakt sa porodicama i poruka javnosti da bi svaka informacija i dobronamjernost da pomognemo ovim ljudima značila da nađu smiraj, da imaju mezar i da porodice mogu doći posjetiti svoje na dostojanstven način. Mislim da je to ljudsko pravo koje bi trebalo da uživa svaki čovjek i to je poruka onima koji eventualno imaju takvu informaciju, da im svijest proradi i da nam kažu, a mi ćemo uraditi svoj dio posla – kazala je Džuderija.

Zločin “Osvetnika”

Pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, prije 32 godine žive su zapalili više od 60  civile, većinom žena i djecu u Pionirskoj. Dvije sedmice poslije u kući Meha Aljića u naselju BIkavac takođe je zapaljeno oko sedamdeset bošnjačkih civila.

Za ove i druge stravične zločine u Višegradu  između ostalih, Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na dvadeset i sedam godina, te Mitra Vasiljevića na petnaest godina zatvora.