Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko bira najbolje filmove 12. Pravo Ljudski Film Festivala

11

Kao takmičarski program Pravo Ljudski Film Fesitvala, extra muros je orijentiran na istraživanje novih audiovizuelnih jezika i formi i usmjeren na promociju novih autora i autorica čiji radovi pomjeraju granice dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza.

Selektorica extra murosa je Lamia Šabić, a o najboljem filmskom ostvarenju odlučuje žiri u sastavu: Goran Dević (Hrvatska), Jasmin Basic (Švicarska), Anja Dornieden i Juan DavidGonzález Monroy (Njemačka), teLaila Pakalnina (Latvija), čiji će kratki filmovi biti u jednom od specijalnih programa ovogodišnjeg Pravo Ljudski Film Festivala.

Kao i svake godine, najbolji kreativni dokumentarni rad bit će izabrankrajem festivala, kada ćemo objaviti ime dobitnika ili dobitnice i dodijeliti glavnu nagradu.

Članovi i članice žirija na 12. Pravo Ljudski Film Festivalu:

Goran Dević je nagrađivani dokumentarista i docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku režiju, a režirao je nagrađivane dokumentarne filmove prikazivane diljem svijeta: Uvozne vrane, Nemam ti šta reć’ lijepo, Tri, Sretna zemlja, Don Juan: Oprostite, gospođice, Poplava, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka i druge.

Jasmin Basic je programska selektorica i kustosica sa masterom u oblasti filma i engleskog jezika. Živi u Švicarskoj, a sarađivala je sa brojnim festivalima i institucijama: FIFDH, Tous Ecrans, Fantoche, NIFFF, Solothurn Film Festival, Visions du Réel, Kurzfilmtage Winterthur, HEAD, Animafest Zagreb, Split Film Festival, Cinémathèque of Tangier, Audiovizualnim centrom u Hrvatskoj, Cinémathèque Française, Centre Pompidou i Cahiers du Cinéma.

Anja Dornieden i Juan David González Monroy su filmski autori sa sjedištem u Berlinu, koji rade zajedno od 2010. pod nazivom OJOBOCA. Oboje su praktikanti hororizma, metode simulacije za nutarnju i vanjsku transformaciju, a njihov rad sažima film, performanse, instalacije i radionice, a tokom Pravo Ljudski Film Festivala nastupiti ce u Umjetnickoj galeriji BiH upravo sa filmskim performansom. Članovi su umjetničkog filmskog laboratorija LaborBerlin.

Laila Pakalnina je režiserka i scenaristkinja 28 dokumentarnih, pet kratkih i pet dugometražnih fikcionalnih filmova. Kako za sebe šaljivo kaže: sve u svemu, ukupno ima 38 filmova, dvoje djece, jednog muža, dva psa, dva bicikla i mnogo ideja za nove filmove. Njeni su filmovi bili dijelom oficijelnih selekcija u Cannesu, Veneciji, Berlinaleu, Locarnu, Karlovy Vary, Rimui drugim internacionalnim festivalima gdje su osvojili brojne nagrade.

U duhu dijeljenja, Zumiraj prava film festival za mlada ove godini ima jedaneastočlani žiri za najbolji Zumiraj prava film za mlade. Njegovi članovi i članiceškolarci su i studenti iz nekoliko bh. gradova. Neki od njih imaju više neposrednog filmskog iskustva, drugi manje, ali se zato bave fotografijom i likovnom umjetnošću, glumom i pjevanjem, aktivizmom i volontiranjem, debatom i pisanjem. Film koji sa najviše invencije i hrabrosti prilazi temi važnoj za njih, ali i njihove vršnjake i vršnjakinje, izabrat će Azur Delibašić, Berina Obralija, Hana Huskić, Igor Panić, Irma Jukić,Katarina Andrejaš, Lorena Grbovac, Maša Rašković, Nermina Delić, Sabahudin Gluhović i Tarik Jašarović.

  1. Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8.11. do 13.11.2017. godine.