Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom mladih Sarajevo

Komemoracija povodom smrti književnika Mirsada Bećirbašića

mirsad becirbasic komemoracija
Foto: Fena

O Bećirbašićevoj ljudskoj i stvaralačkoj osobenosti, privrženosti porodici, prozi i stihovima, govorili su: Marija Fekete-Sullivan, Asmir Kujović, Ibrahim Spahić, Fahrudin Kučuk, Mirzana Pašić Kodrić, Senad Bostandžić i na koncu, Mirsadova supruga Jagoda

Komemoracija povodom smrti književnika Mirsada Bećirbašića održana je u Sarajevu u Domu mladih.

Komemoraciji su osim članova porodice, prijatelja i velikog broja drugih poštovalaca prisustvovali i sudionici sarajevske književno-kulturne scene.

Ovaj događaj, poseban po energiji mnoštva govornika što su većinom i sami umjetnici, a ispraćaju čovjeka čiji odlazak ostavlja duboku prazninu, obilovao je čitanjem Mirsadovih objavljenih i neobjavljenih stihova napisanih za malu i ‘veliku djecu’, vrckavo-ozbiljnom atmosferom njegove poezije i dubokom porukom – da je za ono što zovemo ‘biti i ostati dobar čovjek’, presudno važno ‘sačuvati zauvijek dijete u sebi’.

Bećirbašićevi prijatelji govorili su i vlastita sjećanja iz zajedničkog učešća u idejnom osmišljavanju i realizaciji projekata što će se ustaliti kao dio kulture današnjice, mnogo šire od samo sarajevske književne scene.

O Bećirbašićevoj ljudskoj i stvaralačkoj osobenosti, privrženosti porodici, prozi i stihovima, govorili su: Marija Fekete-Sullivan, Asmir Kujović, Ibrahim Spahić, Fahrudin Kučuk, Mirzana Pašić Kodrić, Senad Bostandžić i na koncu, Mirsadova supruga Jagoda.

Bećirbašić je rođen 1952. godine u Sarajevu, preminuo 11. februara 2024. u 71. godini u Tuzli. Bit će ukopan danas na sarajevskom gradskom groblju Bare.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, na odsjeku Filozofija i sociologija.

Pisao je poeziju, prozu i prevodio s francuskog jezika. Prevodilac je romana Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja i izabrane poezije Barbara Jacquesa Préverta.

Za djecu i mlade objavio je pjesme “Naušnice od trešanja”, “Škrinja”, “Škola baleta”, “Sunce na rolama”, “Druga ljubav”, “Bajka o ljiljanu”, “Svilena ajkula”, “Kad pođoh ja na Bentbašu”, potom bajke “Kako ja želim, kako ja hoću”, “Kako su se zavoljeli Baka Roga i Djeda Mraz”, kao i poemu “Ljiljan, cvijet cvjetova”.

Pjesme iz njegove knjige “Sunce na rolama” poslužile su kao libreto za istoimenu rock operu, izvedenu premijerno 1988. godine.

Bio je član Društva pisaca i PEN centra Bosne i Hercegovine te član i dugogodišnji saradnik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, posebno angažiran na projektima i programima za djecu i mlade.

Bećirbašić je dobitnik nagrade Trebinjskih večeri poezije 1973. i Fund for Free Expression Award, U.S.A. 19

U jednom periodu života u poslijeratnom Sarajevu, bio je zaposlen u novinskoj agenciji BH PRESS čija je medijska kuća nasljednica sadašnja Federalna novinska agencija (FENA).