Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mini turneja

Koncert kvarteta kontrabasa u BKC KS 21. marta

kvartet kontrabas
Foto: BKC KS

Ansambl od četiri kontrabasa je neobična muzička postava koju publika na našim prostorima nema često priliku da čuje

Izuzetni muzičari okupljeni u Kvartetu kontrabasa, u okviru mini-turneje, nastupaju u Bosni i Hercegovini. Sarajevska publika imat će priliku da ih čuje u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS u četvrtak, 21. marta.

Kvartet kontrabasa čine profesori sa muzičkih akademija iz regiona Fahrudin Strojil – Muzička akademija Sarajevo, Slobodan Gerić – Fakultet muzičke umjetnosti Beograd, Zoran Marković – Akademija za glazbo Ljubljana i Ljubinko Lazić – Akademija umjetnosti Niš.

Na repertoaru tog koncerta bit će kompozicije S. Mokranjca, I. Žebeljana, P. Tanaskovića, S. Garcije, B. Popovića, G. Makhoshwilia, T. Miloševića, H. Mancinija, J. Štrausa i D. Žontara. Kao specijalni gosti, na koncertu će nastupiti kontrabasisti Dženis Mrkonjić, Sandin Redžo, Azur Hajdarević i Rastko Zečević.ž

Ansambl od četiri kontrabasa je neobična muzička postava koju publika na našim prostorima nema često priliku da čuje. Ideja je da se, neki od ponajboljih kontrabasista iz regiona ali i šire, u tom nesvakidašnjem sastavu predstave publici i to repertoarom savremenih muzičkih autora iz zemalja regiona. U okviru programa će, između ostalih, biti izvedena i djela bosanskohercegovačkih kompozitora, a taj muzički repertoar bit će dodatno upotpunjen atraktivnim obradama popularnih hitova i evergreen kompozicija koje će biti izvedene u neobičnim aranžmanima pisanim za četiri kontrabasa.

Poseban poklon publici bit će izvođenje djela bh. kompozitora Danijela Žontara „Back into a mother`s womb“. Tada će se, kvartetu kontrabasa, priključiti i gosti – još četiri kontrabasa ( Dženis Mrkonjić, Sandin Redžo, Azur Hajdarević i Rastko Zečević). Tako će, u tom momentu, na pozornici biti osam kontrabasa, što će biti svojevstan preformans koji se rijetko viđa i na najpoznatim svjetskim pozornicama.

Koncert je dio saradnje na Projektu “Bassomanija”, nastalom po ideji profesora kontrabasa – Slobodana Gerića i Nebojše Ignjatovića, u cilju da populariše umjetničku muziku i sviranje kontrabasa. Od ove godine Bassomanija, nakon uspjeha na posljednja dva festival u Beogradu, kreće na regionalno putovanje promovišući i na taj način vrhunsko muziciranje u ansamblu četiri kontrabasa.

Osnivač i organizator Bassomanije je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Dosad je Bassomanija održana 32 puta, a strateški imeprativ Basomanije je razvoj i omasovljenje publike na koncertima umjetničke muzike edukacijom mladih naraštaja u formi koja je prijemčiva široj kulturnoj javnosti.

-Dosad su na Basomaniji gostovali najistaknutiji kontrabasisti današnjice Alberto Bocini (Muzički konzervatorijum Ženeva), Jozef Niderhamer (Visoka škola za muziku Beč), Mario Ivelja (Muzička akademija Zagreb), Petru Iuga (Visoka škola za muziku Manhajm), Roman Patkolo (Cirih), Rick Stotijn (Muzička Akademija u Dizeldorfu), Ivan Kitanović (solo kontrabasista orkestra Wiener Symfoniker). Ulaz na koncert je slobodan – saopćeno je iz BKC KS.