Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncerti, balet, predstave i književna susretanja u Sezoni italijanske kulture

Vinicio Capossela

Ambasada Italije nakon što je u prethodne četiri godine tokom novembra organizovala Mjesec italijanske kulture u BiH od ove godine je odlučila da ta manifestacija zbog interesa za BiH preraste u Sezonu italijanske kulture.

Cilj je, između ostalog, kako je naveo ambasador Nicola Minasi na današnjoj konferenciji za medije, proširiti i listu gradova u kojima će se program održavati. Tako će osim Sarajava, mogućnost da prate programe italijanske kulture imati i Tuzla, Zenica, Banja Luka te Mostar.

Sezonu italijanske kulture u Bosni i Hercegovini otvorit će poznati italijanski kantautor Vinicio Capossela, čijom će turnejom biti obuhvaćeni Sarajevo (16. septembar), Banja Luka (18) i Mostar (20. septembar). Sva tri koncerta bit će održana u narodnim pozorištima ta tri grada.

Ambasador Nicola Minasi naveo je da je riječ o značajnom umjetniku koji je napisao i knjigu posvećenu Sarajevu, te da je Capossela muzičar čija muzika ima elemenata Balkana.

Kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje pjesama Capossele, Ambasada je zajedno sa studentima italijanskog jezika Univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci pripremila knjižicu s tekstovima pjesama i prijevodom na lokalni jezik.

Program italijanske kulture bit će nastavljen nastupom baletne kompanije Motus Danza iz Siene koja će u sarajevskoj Vijećnici u saradnji s Gradom Sarajevom izvesti predstavu “Diskriminacija”. Riječ je o izvedbi inspiriranoj Vijećnicom kao simbolom grada Sarajeva. Ista predstava bit će izvedena i u Narodnom pozorištu Tuzla.

U saradnji s bh. književnikom Emirom Sokolovićem iz Zenice u ovom gradu će biti održan književni festival “Pero Živodraga Živkovića” na kojem će se predstaviti književnici iz Italije.

Italijanski umjetnici predstavit će se i na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Tako će se teatar marioneta Carlo Colla e figli iz Milana predstaviti s bajkovitom “Čarobnom frulom” (predstava za djecu), a za odrasle bit će izvedena predstava “Trubadur”.

U okviru programa Sezone italijanske kulture na Jazz Festu Sarajevo gostovat će teoretičar jazza, autor Enciklopedije jazza Francesco Martinelli koji će održati dva predavanja.