Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kralj Lear” otvorio Festival regionalnog teatra “Maštanije” u Podgorici

VH-Kralj-Lear-106

Predstava reditelja Diega de Breae “Kralj Lear” otvorila je 30. maja u Podgorici prvi Festival regionalnog teatra “Maštanje”, koji predstavlja reviju narodnih pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Rađena je po tragediji Williama Shakespearea, a adaptaciju je radila dramaturginja Džejna Avdić. Predstava je nastala kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Sarajevu i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.

– Kralj Lear istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji. Learov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma – rekao je o ovom djelu reditelj de Brea.

Uloge u predstavi ostvaruju Izudin Bajrović, Mediha Musliović, Elma Juković, Sanela Pepeljak, Slaven Vidak i Vedran Đekić.

Još jedna koprodukcijska predstava Scene MESS je sinoć imala njemačku premijeru u Maxim Gorki teatru – “Samo da ne pucaju” reditelja Moritza Sauera koja je 3. maja premijerno izvedena u Zenici. Nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, Maxim Gorki teatra iz Berlina te Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Predstava je autorski projekat glumice Vernese Berbo i mladog njemačkog reditelja Moritza Sauera. Tekstovi koji su korišteni su iz romana “Abeceda rata” autorice Vernese Berbo te transkripti razgovora obavljenih sa građanima BiH. Uloge u predstavi ostvaruju Vernesa Berbo i Sussane Meyer.

Berlinska publika će i večeras imati priliku da pogleda ovu predstavu u Maxim Gorki teatru, gdje će biti izvedeno prvo reprizno igranje, saopćeno je iz Festivala MESS.