Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vozač iz BiH u bijegu, policija umjesto njega ranila dvoje djece u glavu (FOTO)

bihac donji lapac
FOTO jutarnji.hr

Zadarska policija je sinoć oko 22 sata spriječila pokušaj krijumčarenja ljudi na području Donjeg Srba.

Nakon zaprimljene dojave da je uočen kombi stranih registarskih oznaka za koji se sumnja da prevozi osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu s BiH, a koji se nije zaustavio na dva policijska pokušaja zaustavljanja, policajci su na predjelu Raštele postavili blokadu te svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti kombi.

Vozač kombija nije se zaustavio nego je nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz vatrenog oružja.

Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu, a u kombiju je pronađeno 29 stranih državljana iz više država, među njima i dvoje djece s ozljedama od pucnjave i više njih s ozljedama od opasne vožnje, priopćila je policija, piše Index.

Jedno dijete upucano u glavu

Dvoje djece, 12-godišnja djevojčica i dječak, teško su ozlijeđeni, u zadarskoj su bolnici i van su životne opasnosti.

Još sedam osoba lakše je ozlijeđeno i zbrinuto u bolnici u Gospiću, ali oni su ozlijeđeni od lude vožnje koju je prouzročio vozač kombija, a ne od policijske pucnjave.

Direktor Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina potvrdio je za Hinu da su ozlijeđena djeca stabilno. Jedno dijete ima prostrjelnu ranu kroz lice, zbrinuto je i trenutno je na respiratoru, van životne opasnosti. Drugo dijete također ima prostrjelnu ranu kroz lice, na odjelu je dječje kirurgije i potpuno je stabilno.

Policija: Tri smo puta pokušali zaustaviti kombi

U kombiju austrijskih tablica, koji je ilegalno u Hrvatsku prevozio 29 imigranata iz Bosne i Hercegovine, bilo je 15-oro djece. Svi su iz Iraka i Afganistana, a hrvatska policija je prije nego što je zapucala tri puta pokušala zaustaviti vozilo, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave zadarske o detaljima sinoćnjeg događaja na području Donjeg Srba te dodali kako policija s helikopterom i psima tragačima traga za krijumčarem ljudi.

Policija je kombi pucnjevima pokušala zaustaviti oko 500 metara od granice s BiH, a trenutno je u potrazi za odbjeglim vozačem. U potrazi učestvuju i helikopter, policajci Šibensko-kninske, Lučko-senjske i Zadarske policijske uprave, a o cijelom je događaju obaviještena i policija u BiH koja nadzire to područje.

Neslužbeno se doznaje da je vozač kombija državljanin BiH.

Svi imigranti, osim onih koji su zbrinuti u bolnici, trenutno su u prihvatnom centru u Srbu i zatražili su azil u Hrvatskoj.

Plenković: Pucanje na djecu – to je jako loše

Slučaj je danas komentirao hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zaključio da je “ranjavanje djece jako loše”.

“Policija štiti granice od nezakonitih migracija, izražavam žaljenje zbog ranjavanja djece, mislim da je to jako loše, siguran sam da će istraga pokazati kako se to dogodilo. Očekujem od policije da nastavi štititi granicu od krijumčara ljudi, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine”, kazao je Plenković.