Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kulin Ban” pobjednik Festivala filma djece i omladine

UcesniciFestivala333

U Zenici je završen, devetnaesti po redu, Festival filma djece i omladine na kojem je, od 74 prijavljena filma, stručni žiri izabrao 21 nominaciju za nagrade. Najbolji igrani film, koji je osvojio i nagradu “Grand Prix” festivala je “Kulin ban” autora Eldara Voljevica iz Elektrotehničke škole za energetiku Sarajevo.

U kategoriji ‘dječijih filmova’, učenici osnovnih škola, nagrađeni su za eksperimentalni film djelo “Povratak V.2”, autora Malika Karahasanović iz škole „Edhem Mulabidć“ Zenica, za animirani film nagradu je dobio “San ljetne noći”, autora Dine Arnautovića iz škole „Miroslav Krleža“ Zenica, za kategoriju spot nagrada je pripala grupi autora škole Grbavica II Sarajevo za film “Moje ime je Sarajevo”.

Za dokumentarni film priznanje je dobio film “Stairway to heaven”, autori Adna Neslanović, Sedina Polovina, Lejla Hamzić, Ahmed Isaković iz škole „Ćamil Sijarić“ Nemila, a za najbolji igrani film “Bilo jednom u Bosni” autorska ideja filmske sekcije škole „21. mart“ Doboj jug.

U kategoriji omladinskog filma, djela učenika srednjih škola, pojedinaca i organizacija/udruženja, za eksperimentalni film je nagrađen “Petar Pan” autorice Sajre Šarenkapa iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo, za najbolji animirani film proglašen je film “Anabel Lee” autorice Iman Kabaš iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo, priznanje za najbolji spot pripalo je autorici Sajri Šarenkapa za “71 000”, dok je nagrada za dokumentarni film dodijeljena filmu “Enemies of the nature” čiji je autor Adi Glavinić iz Gimnazije Živinice.

Festivalski program je bio sažet u toku dva dana, tako da je prvog dana festivala publika imala priliku pogledati sve nominovane filmove i prisustvovati svečanoj projekciji filma bh. režisera Damira Pirića „Najgori na svijetu“. Drugog dana festivala održan je okrugli sto “Dječiji i omladinski film – između potreba i mogućnosti“ na kojem su nastavnici tehničke kulture imali priliku diskutovati o toj temi.