Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Literarni susret književnica iz Austrije i BiH Anne Baar i Lejle Kalamujić večeras u Europe House

Anne Baar Lejla Kalamujić
Ustupljena fotografija

Literarni susret će biti dvojezičan (njemački i B/H/S) i bit će obezbijeđen simultani prijevod

Literarni susret austrijske književnice Anne Baar, dobitnice Velike austrijske državne nagrade za književnost 2022. i bh. književnice Lejle Kalamujić bit će održan večaras u Europe House u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Anna Baar će predstavitij roman “Die Farbe des Granatapfels” (2015.) i zbirku priča “Divân mit Schonbezug” (2022.), a Lejla Kalamujić će čitati iz svoje zbirke priča “Zovite me Esteban”. Literarni susret će biti dvojezičan (njemački i B/H/S) i bit će obezbijeđen simultani prijevod. Moderatorica će biti prof. dr. Irma Duraković, saopćio je Austrijski kulturni forum Sarajevo.

Baar je rođena 1973. u Zagrebu kao kćerka Dalmatinke i Austrijanca. Studirala je slavistiku, novinarstvo i teatrologiju, doktorirala je na Univerzitetu u Klagenfurtu. Autorica je brojnih romana i zbirki priča.

Lejla Kalamujić rođena je 1980. godine u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirala filozofiju i sociologiju. Autorica je zbirki priča Anatomija osmijeha, Zovite me Esteban i Požuri i izmisli grad, te zbirke drama Šake pune oblaka.

Anna Baar je u okviru svog čitalačkog putovanja u BiH 18. i 19. marta gostovala na Filološkom fakultetu u Banja Luci i u Austrijskoj biblioteci u Tuzli. Čitalačko putovanje će nakon večerašnjeg literarnog susreta u Sarajevu završiti u Mostaru, gdje će u petak, 22. marta gostovati na Filozofskom fakultetu.