Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Manifestacijom ‘Shakespeare Day’ obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Shakespeare Day

Manifestacija je pripremljena u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK, a u njoj učestvuju i učenici iz osnovnih škola

U JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” u Tuzli danas je obilježen “Shakespeare Day”, manifestacija koja je objedinila obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i datum koji se slavi kao dan rođenja i smrti velikog književnika Williama Shakespearea.

“Shakespeare Day” obilježen je u prisustvu britanskog ambasadora u Bosni Hercegovini Juliana Reillya, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) Ahmeda Omerovića, direktora Pedagoškog zavoda TK Izeta Numanovića, učenika 16 osnovnih škola i brojnih zvanica. 

Ministar Omerović kazao je da je ovo prilika za promovisanje vrijednosti u obrazovnom sistemu TK.

 – Danas je Svjetski dan knjige te na ovaj način promovišemo čitanje. Naši učenici uče više stranih jezika kroz naš sistem, neki su obavezni, a također postoje jezici koji se fakultativno izučavaju. Cilj je da naši učenici kroz stani jezik upoznaju i stranu kulturu što im daje dodatna znanja, vještine i kompetencije u savremenom globaliziranom svijetu i što im omogućava da budu spremni da rade i da se obrazuju u različitim okolnostima – rekao je Omerović.

Engleski jezik i jezici inače, kako je naglasio ambasador Reilly, nisu bitni sami po sebi samo zbog činjenice  da nas povezuju i omogućuju komunikaciju, nego i u smislu širenja kulture što je slučaj i danas.  

Iako je druga godina kako se zvanično održava ova manifestacija, u ovoj školi već gotovo dvije decenije na časovima engleskog i unutar škole obilježavaju „Shakespeare Day“.

Ove godine, prema riječima direktorica Amele Zaimović u njoj učestvuju učenici iz 16 osnovnih škola koji su pripremili program uz Shakespeareova djela i stihove.

– Mi smo jedina škola u regionu koja obilježava taj dan i to je naš doprinos širenju kulture i naše saradnje među školama, kojim ćemo pokazati umijeća i znanja naših učenika u  poznavanju stranih jezika – dodala je Zaimović.

Manifestacija je pripremljena u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK, a u njoj učestvuju i učenici iz osnovnih škola.

 – To je nesvakidašnji dan u funkciji obrazovanja gdje se obilježava godišnjica rođenja i smrti Williama Shakespearea. U tom smislu mi ćemo nastaviti naše aktivnosti u saradnji sa ovom gimnazijom i pokušati to proširiti na što veći broj škola – kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

Profesorica engleskog jezika Gimnazije “Ismet Mujezinović” Amra Đapo navodi da u projektu uz nju stoje i profesorica Maida Švraka te savjetnica pri Pedagoškom zavodu Azra Mujkanović.

 – Sav projekat traje čitav april. Određene aktivnosti su u okviru škole, a ovo je kao kruna na sve to. Učenici koje smo pozvali su učenici osnovnih škola iz prostog razloga što smo željeli da ih potaknemo da pokušaju i oni glumiti jer naši učenici već godinama, uspješno ili manje uspješno pokušavaju Shakespearea staviti na scenu – kazala je jedna od koordinatorica Đapo, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.