Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Matej Škarica predstavio knjigu “Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti”

l_898d94bd9a95ef7482aa5857eb7b5ffb

Autor je istaknuo kako mu je ovo peta knjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost

Promocija knjige “Hrvati Bosne i Hercegovine – naslijeđe i izazovi budućnosti” autora Mateja Škarice upriličena je u četvrtak u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Autor je istaknuo kako mu je ovo peta knjiga, druga stručne prirode, a bavi se Hrvatima u BiH, identitetu, kulturno-povijesnoj baštini i perspektivama za budućnost.

– U posljednje vrijeme više sam se posvetio publicističkom radu. Sav taj arhivski materijal i što istražujem, terenski sam odlučio objaviti na jednom mjestu, kako bi se javnost mogla bolje upoznati s mojim pogledom i iskustvima. Svu tu kulturno-povijesnu baštinu, zemljopis, putopise i eseje sam odlučio ukoričiti u ovo i slična djela – rekao je Škarica.

Na pisanje ove knjige ga je potaklo to što ga je uvijek zanimala vojna povijest, od dječačkih dana kroz stručno obrazovanje, a odlučio se koncentrirati na Hrvate i BiH te objasniti kako su kulturno-povijesni događaji oblikovali jedan narod i jednu državu.

Naveo je i kako je djelo pripremao više godina.

– Službeno je počelo 2015. godine, a i još od ranije na studiju novinarstva kroz neke seminarske radove. Bilo je zahtjevno napisati ovu knjigu, objediniti povijest, zemljopis, kulturno-povijesnu baštinu, pa i politiku i međunarodne odnose – zaključio je autor.

Na knjigu se kratko osvrnula i književnica Anita Martinac, objasnivši što ovu knjigu razlikuje od njoj sličnih.

– Ovo je jedna vrlo interesantna knjiga, a autor je umekšanim rječnikom i književnim stilom približio mnoge teme iz društveno-političkog života, s osvrtom na povijesne činjenice. Govorio je o odjecima povijesti do današnjih dana, napravio je dobar spoj kroz vrijeme osvrnuvši se na neke od značajnijih događaja. Svidio mi se njegov stil, kako je ležerno prošao kroz ozbiljne teme – ustvrdila je Martinac.

Božo Skoko je u recenziji ove knjige istaknuo kako je knjiga originalno publicističko djelo, s elementima znanstvenog pristupa.

“Knjiga popunjava prazninu po pitanju identiteta i baštine bosanskohercegovačkih Hrvata te je važan doprinos razumijevanju povijesti, ali i sadašnjosti Bosne i Hercegovine te uloge i doprinosa Hrvata u njoj. Utemeljena je na činjenicama i terenskom istraživanju, pisana je na iznimno pitak i zanimljiv način te može poslužiti kao literatura u nastavi, ali i kao atraktivno djelo za širu javnost”, naveo je Skoko.

Uz autora, knjigu su predstavili Anita Martinac, fra Ante Marić te u ime nakladnika Ana Babić, direktorica Naklade ALFA.