Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Chris Murphy

Američki senator o sastanku u Predsjedništvu BiH: Jedva su nas slušali, častili su se uvredama!

predsjednistvo bih – delegacija kongresa sad (1)

On je opisujući svoju posjetu BiH napisao kako “u posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike predsjednika bosanskih Srba Milorada Dodika, tročlana izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke”

Američki senator Chris Murphy koji je s grupom senatora nedavno boravio u BiH gdje se susreo s nizom bh. političara objavio je blog u kojem je iz prve ruke izvijestio o ovim događajima.

Piše: A. DUČIĆ

On je opisujući svoju posjetu BiH napisao kako “u posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike predsjednika bosanskih Srba Milorada Dodika, tročlana izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke”.

– Kao rezultat toga, Dodik je, uz podršku Rusije, počeo da pravi planove za uspostavljanje vlastitih institucija samo za Srbe. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za region – upravo onakav haos za koji bi Putin navijao i podsticao ga – naveo je Murphy.

Opisao je i sam susret sa članovima Predsjedništva BiH.

– Bili su više zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode stvarni dijalog sa nama. Sjedili smo razjapljenih usta dok su oni izvaljivali uvrede i pritužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se Bosna bori – obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje, napisao je Murphy.

Opisujući ovu posjetu BiH, senator Murphy je u uvodu naveo:

– Otkako je prije više od dvadeset godina potpisan Daytonski mirovni sporazum, najteže je održati mir u Bosni. Dok je većina država stvorenih nakon raspada Jugoslavije i ratova 1990-ih imala jednu dominantnu etničku skupinu, granice Bosne uključivale su veliku populaciju Srba, Hrvata i Bošnjaka.