Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mediteran Film Festival: Najbolji dugometražni dokumentarac “Okus betona”

mediteran-film-festival-MFF-široki

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarac na 18. po redu Mediteran Film Festivalu pripao je filmu “Okus betona”, sirijskog redatelja Ziada Kalthouma, javlja Anadolu Agency (AA).

“Preciznom i estetski briljantnom upotrebom kamere, film ‘Okus betona’ uvlači gledatelja u svijet sirijskih radnika izbjeglica koji grade nebodere u Bejrutu, dok njihove vlastite kuće u Siriji stradavaju u ratnim razaranjima. Poniženi i obespravljeni provode dane zatočeni na gradilištu s kojeg im je zabranjeno izaći samo zato jer su izbjeglice. Glas pripovjedača, poetičan i snažan, zapravo je glas svih njih, svojevrsni krik vapaja za pravdom, krik za sve protjerane i obespravljene. ‘Okus betona’ fascinira svojim estetskim dometima, ali ujedno, što je još važnije, upozorava kako je gorak okus nepravde”, objavili su Vlatka Vorkapić, Jorge Tur Moltó i Ademir Kenović, žiri u dugometražnoj kategoriji.

Naboljim kratkim dokumentarcem 18. MFF-a proglašen je film “Nitko ne umire ovdje”, redatelja Simona Panaya. Žiri kratkometražne konkurencije činili su Josip Mlakić, Kyle Joseph Petty i Gordan Nuhanović

Nagrada publike dodijeljena je filmu ”Ja sam jedan od sto tisuća” redateljice Penelope Cruz. U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i tri posebna priznanja.

“Osjećaj veći od ljubavi”, redateljice Mary Jirmanus Saba je dobio priznanje zbog propitivanja uvjerenja jedne generacije i prikazivanja duha starih militanata bez idealiziranja. “Mijene – povijest izgubljenih i pronađenih života i snova (nekih i slomljenih)”, redatelja Alessandra Negrinija je po mišljenju žirija, snažan film koji je ispričala rijeka. Posebno prizanje dobio je i “Buffet željezara”, redatelja Gorana Devića. Film je priča o kafiću sisačkog autobusnog kolodvora koji broji posljednje dane jer ga njegovi vlasnici zatvaraju i odlaze u potragu za nekim boljim životom u Njemačkoj.

Dva posebna priznanja dodijeljena su i u kratkometražnoj konkurenciji, a pripala su filmu “Nebo plavo od boli”, redatelja Stephanosa Mangriotisa, priči o maloljetnim izbjeglicama u neuvjetnom kampu u Grčkoj, te “Manodopera”, redatelja Lukianosa Moshonasa, koji oslikava zemlju u tranziciji kroz balansiranje kontrasta.

Mediteran Film Festival održan je u Širokom Brijegu od 23. do 26. augusta, a u konkurenciji je bilo 12 dugometražnih i deset kratkometražnih dokumentaraca. Na festivalu je, u više programa, prikazano 45 filmova, a održana je i radionica na kojoj su nastala dva kratka filma.