Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

“Moja riječ” moto 35. Međunarodnog sajma knjige od 17. do 22. aprila 2024.

Foto: Fena

Ceremonija svečanog otvaranja Sajma će biti održana 17. aprila 2024. u dvorani “Mirza Delibašić”

Više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta učestvovaće na 35. Međunarodnom sajmu knjiga koji će pod motom “Moja riječ” biti održan od 17. do 22. aprila 2024. u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić istakao je na današnjoj konferenciji za medije da je Sarajevski sajam jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji.

-Sajam knjiga obilježit će brojni događaji, susreti pisaca, izdavača iz BiH i dijaspore i nastup kulturnih centara koji djeluju u našoj zemlji. Sarajevo svakog aprila postaje glavna destinacija spisatelja i izdavačkih kuća iz BiH i svijeta. Važno obilježje Sajma knjiga su brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i izložbe. Stručnoj i širokoj publici učesnici će se predstaviti kroz niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu, te će biti upriličen bogat prateći program – kazao je Petrinić.

Raznovrstan repertoar

Kao i svake godine, izdavači i izlagači su pripremili knjige za sve generacije, a repertoar je od dječijih knjiga i bojanki, svjetskih klasika, do najnovijih naslova sa domaće i svjetske autorske i izdavačke scene.

-Ove godine želimo da ovaj sajam otvorimo jednim posebnim pristupom, a to je izadvaštvo i onom što se zove učeće ljudi u formiranju i oblikovanju jednog djela – rekao je predsjednik programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić.

U okviru 35. Međunarodnog sajma knjiga i učila, u “Bosanskoj kući” biće predstavljeno više od 100 djela, a također će biti dodijeljene sajamske nagrade u 18 kategorija.

Posebne prezentacije očekuju posjetioce na štandovima izdavača, neprofitnih izdavača, institucija nauke, umjetnosti i kulture.

Ceremonija svečanog otvaranja Sajma će biti održana 17. aprila 2024. u dvorani “Mirza Delibašić”.