Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HKD Napredak

Monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara” predstavljena u Kosači

kosaca izlozba

Prof. dr. Belamarić istakao je kako je ovo svečani trenutak jer se promovira knjiga koja pokazuje koji su dosezi danas uopće mogući sa konzervatorsko-restauratorskom disciplinom

Predstavljanje knjige “Stari mostovi i utvrde Mostara” (The Old Bridges and Fortifications of Mostar) autora Ante Miloševića i Željka Pekovića upriličeno je u četvrtak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, u organizaciji HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Uz prigodne riječi organizatora i autora te uz PPT projekciju, monografiju su predstavili prof. emeritus Mladen Ančić iz Zadra, prof. dr. Josip Belamarić iz Splita i prof. dr. Danijel Džino iz Sydneyja.

Jedan od autora Željko Peković istakao je kako je u knjizi sadržana povijest Mostara i lokalitata Starog mosta u Mostaru.

– Naime, gradeći most mi smo arheološki istražili lokalitet, napravili smo rekonstrukcije svih faza lokaliteta od njegovog nastanka pa sve do današnjeg dana. U knjizi smo, isto tako, prikazali faze gradnje mosta i one zanatske, tehničke stvari koje su se tamo napravile – kazao je Peković.

Govorio je i o posebnosti Starog mosta u Mostaru te kazao kako se u knjizi mogu naći i mostovi većeg raspona, i rimski i mnogi drugi, ali da ovaj ima najtanji luk.

– Lukovi mostova tog raspona imaju metar i sedamdeset pet, metar i devedeset debljinu luka, a mostarski svega 72 centimetra. On je i tehnički vrlo zanimljiv jer je izveden armiranjem. On je trajao 500 godina i trajao bi još sigurno 500 onakav kakav je bio napravljen- ocijenio je Peković.

Prof. dr. Belamarić istakao je kako je ovo svečani trenutak jer se promovira knjiga koja pokazuje koji su dosezi danas uopće mogući sa konzervatorsko-restauratorskom disciplinom.

– Slučaj mostarskog mosta je danas paradigma, jedan od najljepših primjera uopće znanstvene rekonstrukcije koja nam je pri tom dala i čitav niz rezultata koje nismo ni slutili. Prije svega, ova knjiga pokazuje da je Mostar kao grad zapravo počeo svoj život davno prije nego što smo do sada mislili i da je na mjestu današnjeg mosta postojalo nekoliko mostova ranije i to osjetno ranije. Prema tome, nus produkt same rekonstrukcije je cijeli sklop činjenica koje nam zapravo govore o Mostaru prije Mostara i u tome je najveća vrijednost ove knjige – naglasio je Belamarić.