Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarska liska: Promocija monografije i predstava “Covid ljubavi”

liska
Foto: Narodno pozorište Mostar
Predstava "Covid ljubav" Pozorišta "Prijedor"

Stručni žiri je Malu lisku, nagradu za najbolju glumicu večeri dodijelio Jeleni Seksen, dok je ‘Mala liska’ za najboljeg glumca večeri pripala Deanu Batozu

Na maloj sceni “Studio 64” Narodnog pozorišta u Mostaru (NPM) u srijedu je upriličena promocija monografije “Dvije dekade više od festivala – Mostarska liska”, autora Srđana Vukadinovića.

“Izdvojio bih tri bitne karakteristike ovog festivala koje ga razlikuju od nekih drugih festivala. Prva je sam taj makrokonceptualni okvir koji se zasniva na komediji. Druga njegova značajna karakteristika je sistem nagrađivanja. Svaku večer se dodijeljuje nagrada za najboljeg glumca i glumicu večeri – Mala liska, a onda se na kraju dodijeljuje Velika liska za opšti dojam u pojedinim kategorijama. Treća konceptualna značajaka koja je veoma bitna je internacionalizacija ovog festivala. On se razvijao od samog početka tj. od prvog održanog festivala”, istaknuo je Vukadinović.

O knjizi je pored autora govorila i recenzentica Maja Lasić, a moderatorica promocije bila je Selma Aškraba.

Mala liska pripala Deanu Batozu

Šeste večeri Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” izvedena je i predstava “Covid ljubav” po motivima teksta “Neobična pošiljka” Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, nastala u produkciji Pozorišta “Prijedor”.

Stručni žiri je Malu lisku, nagradu za najbolju glumicu večeri dodijelio Jeleni Seksen, dok je ‘Mala liska’ za najboljeg glumca večeri pripala Deanu Batozu.

Nagrađeni glumac treći put igra na festivalu “Mostarska liska”.

“Ovo je već treći put da igram na festivalu ‘Mostarska liska’ i slobodno mogu reći da je mostarska publika na prvom mjestu školovana publika koja zna šta je dobra predstava. Vidim po komentarima publike, sad poslije predstave, da su oni shvatili da je ova predstava nastala iz nekog revolta nas ljudi u umjetnosti kad nismo mogli raditi svoj posao, kada su bile sve one mjere na snazi. Predstava je nastala u pravo vrijeme, početkom decembra 2021. godine i mi nju igramo do dan danas. Dosta smo gostovali sa njom i gdje god da dođe primljena je, ima svoju publiku. Što se tiče nagrade, lijep je osjećaj dobiti ‘Malu lisku’. Možda zvuči kao floskula ali ja tu nagradu dijelim s kolegama. Zaista smatram koliko sam ja zaslužio da su toliko i oni zaslužili”, zaključio je Batoz.

“Terapija” i dodjela nagrada

U petak, 26. maja, na rasporedu predstava “Terapija”, autorski projekat nastao po motivima teksta “Više od terapije” Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, nastala u produkciji Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Nakon izvedbe predstave koja je istovremeno posljednja u takmičarskom programu, bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.