Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani Matice hrvatske

Mostarsko proljeće: Na programu predstava “Hotel Nostalgija (Plaza)”

hotel nostalgija (1)
Foto: MH Mostar

Realizacija predstave Hotel Nostalgija (Plaza) nastavak je uspješne saradnje Mostarskoga proljeća s HNK Mostar

Program jubilarnog 25. Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar nastavlja se dalje izvedbom predstave Hotel Nostalgija (Plaza) autora Neila Simona, u režiji Nine Kleflin.

Predstavu će 5. maja na Maloj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru u 20 sati izvesti Kazališna skupina Lectirum iz Zagreba.

U romantičnoj komediji u tri čina – tri različite ljubavne priče – igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura, a scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić.

Realizacija predstave Hotel Nostalgija (Plaza) nastavak je uspješne saradnje Mostarskoga proljeća s HNK Mostar.

Prvi čin publici predstavlja bračni par koji se na svoju 35. godišnjicu braka sastaje u istom apartmanu u kojem je provelo prvu bračnu noć. Žena je ushićena, veseli se susretu s mužem u istoj sobi, ali on se ne sjeća godišnjice, smatrajući kako mu je supruga pogriješila datum. Tu počinje priča o ljubavi i nevjeri. Ona je odana supruga, a on je vara sa svojom mladom sekretaricom. U duhovitim i životnim dijalozima odvija se radnja koju će svako prepoznati iz neke priče ili svoga okruženja. Komično, zanimljivo i kritički Ksenija Pajić i Zijad Gračić, te Mladen Čutura kao konobar, publici predstavljaju životnu stvarnost nad kojom se svako može zamisliti, ali i nasmijati.

Drugi čin uključuje susret filmskog producenta i njegove mladenačke ljubavi. U mladosti su bili u vezi, ali život ih je razdvojio; ona se udala za mladića kojeg oboje poznaju. Majka je troje djece, ali život s mužem nije joj zanimljiv iako to ne želi priznati. S druge strane, producent je uspješan, ali emotivno nesretan. Iza njega su tri katastrofalna braka. Htio je vidjeti djevojku iz mladosti, izjadati joj se i pokušati ponovnu vezu s njom. Priču glumački prezentiraju Natalija Đorđević i Mladen Čutura.

Adaptacija koju je načinila Nina Kleflin zanimljiva je zato što su likovi smješteni u naš prostor koji će svako prepoznati. Ona je ushićena njegovim poslom i stalno ga ispituje koje glumice, glumce, sportiste i političare poznaje. Tu počinje komedija karaktera, zabune, situacije i verbalno smišljenih smiješnih trenutaka.

Treća priča vrti se oko bračnog para koji udaje svoju kćer. Zaplet počinje kada se ona zaključa u sobu jer se ne želi udati. Otac je očajan, svadba je skupa, i stalno zbraja koliko će izgubiti ako se kći ne uda. Na kraju se priča sretno završava. U ovom činu igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura.