Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski književnik

Mostarsko proljeće: Predstavljen roman “Portret duše” autora Mire Gavrana

Foto: Mario Obrdalj/FENA

U programu ove književne večeri, uz samoga autora, sudjeluju predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, predsjednik HAZU-a u BiH akademik Mladen Bevanda i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković

U sklopu ovogodišnjeg Mostarskog proljeća predstavljan je roman “Portret duše” autora Mire Gavrana, predsjednika Matice hrvatske (MH), književnika i najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca.

-Beskrajno sam sretan i zadovoljan što sam i ove godine na Mostarskom proljeću, a večerašnja prigoda je promocija mog novog romana ‘Portret duše’, vrlo neobičnog romana gdje imamo sedam žena koje su junakinje te plus jedan muškarac koji sve povezuje. Osim romana, večeras će se održati i komedija ‘Agencija za sreću’ u izvedbi Teatra Gavran – rekao je Miro Gavran.

„Portret duše“ je inače autorov 11. roman. Ovaj roman u kojem se pripovijeda o sedam žena (i u životu svake od njih važno mjesto zauzima slikar Benjamin) izišao je iz štampe u septembru 2023. godine u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba i naišao na iznimno topao prijam i kritike i publike. Već u oktobru iste godine zagrebački ITG objavio je prijevod na engleskom jeziku.

Otkrio je kako su za publiku napravili jedno malo iznenađenje.

-Usred promocije ćemo prikazati prve scene iz filma ‘Urotnici’ u režiji trostrukog dobitnika nagrade Emmy Bobbyja Boška Grubića, gdje sam napravio scenarij, a prve scene su snimane u Čakovcu prije dva mjeseca – otkrio je Gavran.

U programu ove književne večeri, uz samoga autora, sudjeluju predsjednica Matice hrvatske Mostar akademkinja Ljerka Ostojić, predsjednik HAZU-a u BiH akademik Mladen Bevanda i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković.

Glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković izjavila je kako je iznimna čast i zadovoljstvo da na ovogodišnjem Mostarskom proljeću mogu ugostiti Miru Gavrana.

-On će se večeras predstaviti u trostrukoj ulozi i to kao romanopisac, kao komediograf i kao scenarist. Mogu slobodno kazati da je ovo jedan multi program gdje ćemo predstaviti njegov zadnji roman ‘Portret duše’. Miro Gavran je i sam izrazio zadovoljstvo što je među svojim Hercegovcima, što je mogao dati doprinos Mostarskom proljeću – kazala je Brkić-Milinković.

Ona ističe kako njegove brojke „govore sve“.

-Miro Gavran je čovjek čije su knjige prodane diljem svijeta u više od milion primjeraka, njegove predstave posjetilo je više od četiri miliona gledatelja od Brazila do Japana i sve do juga Afrike. Miro Gavran je u ovom trenutku, neosporno, najplodonosniji, najpoznatiji hrvatski pisac izvan granica Hrvatske – zaključila je.