Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Muhiba legenda” knjiga u spomen na naše stare koji umiru u tuđini

denis dzelic223

U izdanju Planjax group objavljena je “Muhiba legenda”, nova knjiga bh. pisca koji živi u Danskoj Denisa Dželića. Ta knjiga zvanično će biti promovirana na štandu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru ovogodišnjeg sajma knjiga koji se tradicionalno održava u aprilu u Sarajevu.

Autor je u predgovoru knjige pojasnio da je Muhiba zapravo izmišljena ličnost, a inspirirala ga je punica njenim duhom i pogledima na svijet i život.

– Ta ličnost je izmišljena ali kao da i nije, jer manje-više sličan je mentalitet svih nana s naših prostora. Punica mi je služila kao rol model za lik Muhibe. Uglavnom mi je pričala o svojim jaranicama. Naravno, nije mi bila namjera da kompromitiram nju niti njene prijateljice. Želio sam da ova knjiga bude posvećena našim starim koji su umirali po tuđini i bili sahranjivani u grobljima za strance, među drugim izbjeglicama koji su imali tu nesreću da živote okončaju u izbjeglištvu. Hoću da kažem da je živjela, voljela, smijala se, plakala kao i svi ljudi na ovom svijetu – naglasio je.

Dželić naglašava da je njegova punica preminula, a po njenoj želji sahranjena je u Banjoj Luci, na groblju Stupnica.

– Zvao sam je majka Zehra. Nije htjela u pjeskovitu dansku zemlju, htjela je u čemernu bosansku u Banju Luku uz svoje najmilije. Osjećam veliku tugu i prazninu poslije njene smrti. Kad je ponovo sretnem reći ću joj “U pravu si majka, jeste život bižuterija…” – naglašava autor.

Denis Dželić rođen je u Banjoj Luci. Oduvijek je volio druženje s knjigama, rok muziku, čitanje poezije njegovim kćerkama. Ali, idilična slika porodičnog života prekinuta je ratom. Za sebe kaže da je u nesigurne vode literature uplovio početkom novog milenija, “baš u vrijeme kad su kultura i lijepe riječi zapale u krizu, pa su i najstrastveniji čitaoci okrenuli leđa”.

– Pišem jezikom koji moji potomci ne razumiju, pišem za narod koji ne čita mnogo, pišem o ljubavi prema domovini, gdje sam nepoželjan. Pa ipak pišem i dalje, činim to za onih pet do deset posto čitaoca koji su vrijedni toga – kaže Dželić.

O voljenoj Banjoj Luci piše i objavljuje i u “Banjalučkim žuborima”, koje uređuje književnik Ismet Bekrić. Zavjetovao se, kaže, da njegova noga nikad više neće kročiti u taj grad. Nije ispunio obećanje, posjetio je Banju Luku. Mnogo je, kaže, ljepša u snovima.

Denis Dželić dosad je napisao jedanaest knjiga, šest je objavljeno, ostale čekaju bolje dane. U knjizi “Ptice iz fjordova” priča o protjeranoj Banjoj Luci u kojoj je i on kockica. Uknjižio je i naslove “Paganski poeta”, “Bajka za Unu”, “Astralni letovi”, “Katarina i pjesnik” i “Pulsiranje ljubavi”.