Podrška za ukrajinsku djecu

Muzej ratnog djetinjstva otvorio u Kijevu izložbu posvećenu svjedočenjima djece iz Ukrajine

Muzej ratnog djetinjstva
Foto: Muzej ratnog djetinjstva

Izložba će biti otvorena do 9. oktobra, uz besplatan ulaz za sve zainteresovane

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu je u Poljskom institutu u Kijevu otvorio izložbu posvećenu svjedočenjima djece iz Ukrajine koja su zbog rata bila primorana izbjeći u inostranstvo. Stotine hiljada ukrajinske djece privremeni dom pronašlo je upravo u Poljskoj.

Kako je potvrđeno Feni u Muzeju, kroz postavku ličnih priča, ali i predmeta djece izbjeglica, izložba se fokusira na njihov život u domovini prije rata, ali i na njihovo snalaženje i prilagođavanje izbjegličkim danima.

Ovo je prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva unutar Ukrajine nakon početka totalne invazije u februaru 2022. godine.

Direktorica Muzeja ratnog djetinjstva u Ukrajini Svitlana Osipchuk je na otvorenju kazala da izložba progovara o dobroti i međusobnoj podršci porodica koje su zbog novonastale situacije donijele bolnu odluku da napuste svoje domove.

– Izložba govori o podršci malih i velikih zajednica, kao i susjednih država, posebno Poljske, čiju je granicu, od početka invazije, prešlo blizu 11 miliona Ukrajinaca. Izložba, također, posebno ističe da iako su bili prisiljeni na izbjeglištvo, raseljeni Ukrajinci i Ukrajinke i dalje su dio našeg društva – kazala je Osipchuk.

Govoreći o značaju postavljanja izložbe upravo u Kijevu, generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović je istakao da su od početka invazije na Ukrajinu, od prošlog februara, izlagali ukrajinsku kolekciju u 10 država Evrope kako bi podigli svijest o posljedicama rata za djecu.

-Istovremeno smo i dokumentovali iskustva djece izbjeglica iz Ukrajine u nekoliko evropskih država. Sada neke od tih priča vraćamo u njihovu državu, kako bi se i njihovi glasovi čuli. Iako smo trenutno više fokusirani na dokumentaciju iskustava djece i mladih, izuzetno nam je važno da ponovo imamo i izložbene aktivnosti u Ukrajini – naglasio je Halilović.

Izložba će biti otvorena do 9. oktobra, uz besplatan ulaz za sve zainteresovane.