Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Na Dan bijelih traka izvedba Poeme “Hava majko, koliko ti je srce” Sabita Bekte

Sabit Bekto

Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni su tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini

U Sarajevu će na Dan bijelih traka biti izvedena Poema “Hava majko, koliko ti je srce” autora Sabita Bekte. Ta poema je posvećene Havi Tatarević iz Prijedora koja je, u kratko vrijeme tokom rata u BiH, ostala bez šestorice sinova i muža.

U programu planiranom za 31. maj u Sarajevu, sudjelovat će profesorica dramskih umjetnosti i glumica Narodnog Pozorišta Minka Muftić, sopran Sarajevske opere Lejla Jusić, glumica Narodnog Pozorišta Belma Salkunić, tenor Sarajevske opere Ileš Bechei, te profesor Muzičke akademije Elvir Solak. Gordan Simić potpisuje scenarij i režiju.

Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni su tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru. Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

Autor Poeme Sabit Bekto bivši je logoraš prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Kaže da nije bilo lako raditi na toj poemi. Za sudbinu Have Tatarević čuo je u vrijeme dok je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, boravio u jednom od logora. Potreslo ga to, trznulo i potaklo da pomisli da od goreg ima i gore.

.Pod utjecajem tih emocija i napisao sam radnu verziju poeme, potom je dorađivao. Sad sam došao do srži, mada o tim događajima nisam niti mogu prestati da pišem. To je jače od mene, što me tjera i moram o tome pisati – naglasio je autor ranije za Fenu.

Sabit Bekto boravio je, po završetku rata u BiH, određeno vrijeme u inozemstvu potom se vratio u Sarajevo. Pisanjem se bavi od rane mladosti, a za sebe kaže da uglavnom piše o onom što je vidio i doživio.

Prema riječima Bekte, Poema je u krakom periodu jako odjeknula u javnosti. Kaže da tako nastoji svim ljudima, koje nepravda i zlo bole, posebno mladima ‘približiti’ priču o tom strašnom događaju. U početku je to činio uz pomoć umjetnika poput Hasije Borić, koja je tu poemu izvodila u BiH kao i na gostovanjima u Švedskoj i Danskoj.

Dan bijelih traka obilježava se 31. maja, u znak sjećanja na 3.176 Prijedorčana, ubijenih i nestalih tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Poeme “Hava majko koliko ti je srce” – Projekt Memorijalnog centra Sarajevo bit će izvedena u petak 31. maja u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, s početkom u 19 sati.