Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raznolik program

Na Muzičkoj akademiji UNSA održan koncert za mir, izveli ga umjetnici iz Koreje

Foto: Vanja Čerimagić
Majske muzičke svečanosti 2023

Repertoar koncerta objedinio je zapadnoevropsku i korejsku tradiciju umjetničke muzike

Raznolik program šesnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti obuhvatio je i koncert za mir u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA), Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj i Savjetodavnog vijeća za mirno ujedinjenje (The Peaceful Unification Advisory Council) koje djeluje pri Vladi Republike Koreje s ciljem poticanja mirovnog ujedinjenja Korejskog poluotoka, podijeljenog na Južnu i Sjevernu Koreju, te provođenja različitih mirovnih aktivnosti diljem svijeta. Ovu saradnju inicirala je YeonJu Jeong, violinistica i profesorica na Muzičkoj akademiji UNSA.

Ujedinjeni u zajedničkom zalaganju za mir, u petak, 19. maja 2023. godine, u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” nastupili su Miji Kwon (sopran), Hwapyeong Gwon (tenor), Hyewon Lee (klavir), YeonJu Jeong (violina), korejski umjetnici koji svoje karijere grade u Evropi, a pridružiila im se i Vesna Podrug Kossjanenko, priznata pijanistica i profesorica klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Repertoar koncerta objedinio je zapadnoevropsku i korejsku tradiciju umjetničke muzike i uključio je djela kompozitora kao što su: Robert Schumann / Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Henryk Wieniawski, Franz Lehár, Sergej Rahmanjinov, Paolo Tosti, Gian Carlo Menotti, Dong-Whan Kim, Dong-Jin Kim, Isang Yun i Yooung-Sup Choi.