Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Na Muzičkoj akademiji upriličen koncert sjećanja na profesoricu Anđelku Bego-Šimunić

Foto: MAS
Koncert posvećen Anđelki Bego-Šimunić, kompozitorici i dugogodišnjoj profesorici MAS

Na repertoaru su se našla djela Anđelke Bego-Šimunić. Violončelistica Belma Alić izvela je “Capriccio” za violončelo solo, nakon čega su violinistica Tamara Arsovski i violistica Tatjana Romanić interpretirale “Uzmorje” za violinu i violu. Pijanistica Sonja Radojković svirala je “Dvije koncertne skladbe” za klavir

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) priredila je koncert sjećanja na Anđelku Bego-Šimunić (1941-2022), uvaženu kompozitoricu i dugogodišnju profesoricu MAS, koji je održan u petak, 16. juna 2023. godine u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Koncertnom programu prethodilo je obraćanje priznatog dirigenta i profesora mr. Darija Vučića, studenta prof. Bego-Šimunić i inicijatora ovog događaja, te prof. dr. Tamare Karača Beljak, prorektorice za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport UNSA.

Na repertoaru su se našla djela Anđelke Bego-Šimunić. Violončelistica Belma Alić izvela je “Capriccio” za violončelo solo, nakon čega su violinistica Tamara Arsovski i violistica Tatjana Romanić interpretirale “Uzmorje” za violinu i violu. Pijanistica Sonja Radojković svirala je “Dvije koncertne skladbe” za klavir.

Foto: Muzička akademija u Sarajevu

Ovom prilikom nastupili su i studenti Muzičke akademije UNSA. Mezzosopranistica Hanadi Karić (klasa: van. prof. Vedrana Šimić) i pijanistica Iman Jahić (klasa: red. prof. mr. Višnja Bakalar) interpretirale su djelo “Večernji vjetar” za glas i klavir, dok su klarinetist Adnan Haskić (klasa: red. prof. mr. Vedran Tuce) i pijanistica Josipa Bošnjak (klasa: van. prof. mr. Azra Medić) svirali “Zov” za klarinet in A i klavir.

Program je uključio i “Impresije” za violončelo, klavir, ksilofon i timpane koje su izveli Belma Alić (violončelo), Zlatan Božuta (klavir) i Davor Maraus (ksilofon/vibrafon), Dario Kos (timpani).

Koncert je zaokružen djelom “Premeditacija” br. 1 u izvedbi Gudačkog orkestra MAS kojim je dirigovao Fuad Šetić.