Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt traži da se zaustavi pritisak na Zlatka Kneževića, sudiju Ustavnog suda BiH

Foto: Hazim Aljović/FENA
Christian Schmidt

Visoki predstavnik je pozvao delegate u NSRS-u da prekinu kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te da ispune svoju obavezu poštovanja Ustava BiH

Sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatko Knežević izložen je neprihvatljivom pritisku neodgovornih političara, izjavio je u subotu 17. juna visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Schmidt je kazao kako je podrivanje nezavisnosti bilo kojeg sudije protivno osnovama vladavine prava i predstavlja antiustavni akt, objavljeno je na zvaničnom Twitter profilu OHR-a.

Napadi na nezavisnost

Visoki predstavnik je pozvao delegate u NSRS-u da prekinu kampanju pritiska na sudiju Kneževića i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te da ispune svoju obavezu poštovanja Ustava BiH.

“Napadi na nezavisnost pravosuđa krše vladavinu prava i Ustav BiH”, rekao je Schmidt.

Podsjećamo, sudija Zlatko Knežević, jedini sudija iz entiteta Republika Srpska, povlači se iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Knežević je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju te da očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

“Za nekoliko mjeseci ispunjavam uslove za prijevremenu penziju”, rekao je Knežević.

Ustavni sud treba odlučiti o zahtjevu. Predsjednica Suda Valerija Galić nije bila dostupna za komentar nakon informacije o zahtjevu sudije Kneževića.

“Opravdano bolovanje”

U aprilu 2023. o povlačenju sudije Kneževića raspravljalo se i u Narodnoj skupštini entiteta RS kada su usvojeni zaključci kojima se između ostalog osporava rad tog suda, poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku sudije Kneževića.

Nije poznato je li odluka sudije Kneževića uslijedila zbog zaključaka NSRS-a ili iz nekih drugih razloga. Iz Ustavnog suda su ranije rekli da je Knežević bio na “opravdanom bolovanju” u proteklom periodu.

Ustavni sud je poteze NSRS-a ranije ocijenio kao neustavno djelovanje, koje smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost tog suda.

“Nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda”, naveli su tad iz Ustavnog suda.