Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baletni klasik

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sutra premijera baleta ‘Carmen’

predstava carmen
Foto: NPS

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da je Valentina Turcu jedna od značajnijih koreografkinja u Evropi

Baletni klasik “Carmen” kompozitora Rodiona Shchedrina, u koreografiji i režiji koreografkinje Valentine Turcu, premijerno će biti izveden na sceni Narodnog  pozorišta Sarajevo u srijedu, 5. juna, a ljubitelji baletne umjetnosti imaće priliku uživati i u baletu “Bolero“ Maurice Ravela, u koreografiji i režiji Takuya Sumitomoa.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da je Valentina Turcu jedna od značajnijih koreografkinja u Evropi. Njena “Carmen“ je nesvakidašnja strasna priča o erosu i thanatosu, ali i o čežnji za slobodom.

-Vidjet ćete jedan zaista zanimnjiv pristup ovoj priči. Rekao bih i jednu čak filozofsku, metafizičku misao. Nešto što i nije karakteristično za neke izvedbe “Carmen“ koje smo imali na našoj poziornici – kazao je Mustafić na pres-konferenciji.

Ansambl Beleta Narodnog pozorišta pokazuje, kako je rekao, da je u mogućnosti pomjerati standarde.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko istaknuo je koreografije dvije jednočinke “Carmen“ i “Bolero“ koje će publika imati priliku vidjeti sutra, dok je asistentica koreografkinje“ Alenka Ribič kazala da je “Carmen“, po njenom mišljenju, jako intimna, emotivna i duboka priča.

-‘Carmen’ u u koreografiji i režiji Valentine Turcu otvara ljubav, magnetizan, unutarnji svijet pun nemira, strasti. Čežnje za jednim idealom – slobodom. ‘Carmen’ otvara, provocira i puni srca ljudi – poručila je Ribič.

Žanrovski ovaj balet mogao bi se opisati, kako je rečeno, kao neoklasični, dramski balet.

U baletnoj predstav “Carmen“ igraju: Tamara Ljubičić / Toko Tatekawa (uloga Carmen), Oleg Karatsev / Masafumi Okuzono (uloga Hosea), Admir Kalkan / Boris Vidaković (uloga Toreadora), Mihail Mateescu / Evgeny Gaponko (uloga Zunige), Nataša Gaponko / Darika Dunganova (uloga Fernande), te Selma Efendić, Albina Huskić, Luisa Escamilla Rodriguez, Amina Sulejmanagić, Lejla Bajramović, Dora Kos, Bulat Gareev, Til Čmančanin, Denis Zhuchenko, Elio Arnoldo Villa – Garcia, Nadža Pušilo, Ekaterina Vereshchagina, Zulejha Kečo Kapidžić i Jovana Milosavljević Lovrenović.