Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ll Giornale"

Putinov saveznik Orban tvrdi: Trump i EU mogli bi okončati rat u Ukrajini za 24 sata

putin orban
Foto: XINHUA/PIXSELL/ Arhiva
Vladimir Putin i Viktor Orban

Prema njegovim riječima, strategija EU o ukrajinskom pitanju je propala čak i s taktičke tačke gledišta

Donald Trump, potencijalni republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, i Evropska unija mogli bi okončati sukob u Ukrajini za 24 sata, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

– Da Trump i EU žele da okončaju rat (u Ukrajini), mogli bi to da urade za 24 sata. Ne smijemo zaboraviti da rat vode ljudi, a upravo ti ljudi, ako su voljni, imaju svaku priliku da se sklopi mir, mislim da bi Trump, ako bi postao predsjednik, mogao da postigne prekid vatre u Ukrajini za jedan dan, a zatim da počne pregovore – izjavio je mađarski premijer za italijanske novine ll Giornale u intervjuu objavljenom u utorak.

Prema njegovim riječima, strategija EU o ukrajinskom pitanju je propala čak i s taktičke tačke gledišta.

– Ne shvatamo da se igramo vatrom. Trebali bismo se zapitati koji su strateški interesi Evrope i zahtijevati prekid vatre. Naši građani žele mir, a ne rat, koji bi mogao postati politička igra – dodao je Orban.

Kaže kako očekuje novu desničarsku većinu u Evropskom parlamentu nakon izbora zakazanih za 8. i 9. juni.

– Sadašnja Evropska komisija podbacila je po pitanju poljoprivrede, sukoba, pitanja migracija, ekonomije, i sada njeno čelništvo mora otići. Jačanje demokratije znači biranje nove komisije, drugačije od sadašnje, koja je bila najgora u mom pamćenju – kazao je Orban.

Istovremeno je nagovijestio da mnogo toga zavisi od odluke njegove italijanske kolegice Giorgie Meloni, čelnice evropskih konzervativaca, i Marine Le Pen, čelnice poslaničke grupe francuskog Nacionalnog skupa.

– Desničarske stranke moraju da sarađuju, mi smo u rukama dvije žene koje moraju da se dogovore – zaključio je mađarski premijer, prenosi TASS.