Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras predstave SNG Ljubljana

narodno pozoriste sarajevo

Na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta večeras će se predstaviti ansambl SNG Opera in balet Ljubljana s predstavama “Pet tangov” i “Kaktusi”.

Tim povodom upriličena je i pres-konferencija u Narodnom pozorištu, a prisutnima su se obratili Sanja Nešković- Peršin, umjetnička direktorica baleta SNG Ljubljana, solisti baleta Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski i Lukas Zuschlag, te muzičari Marko Hatlak i Martin Žužek.

Predstave “Pet tanga” i “Kaktusi” koje je evropska kritika proglasila baletnim bestselerima, potpisuju evropski koreografski bardovi Hans van Manen i Alexander Ekman.

Ova djela na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta bit će izvedena večeras u 20 sati.

Sanja Nešković- Peršin istakla je da joj je drago što je nakon duže vremena Balet SNG Ljubljana na sceni sarajevskog pozorišta.

“Pet tangov” kako je istaknuto je interaktivna predstava gdje su u interakciji muzičari, koji sviraju uživo i plesači, što i nije uobičajeno za balet.

Martni Žužek je rekao da svira u orkestru Opere već 20 godina i da do sada nije bio na sceni s baletanima.

-Drugačije je kad moramo da šetamo između baletana, da budemo u interakciji. Nakon dvadeset godina u Operi sad drugačije gledam na balet – naveo je Žužek.

Umjetnička direktorica Balet festa Sarajevo Edina Papo istakla je da je riječ o tip predstavama.

Osmo izdanje međunarodnog Balet festa Sarajevo zvanično je otvoreno izložbom fotografija postavljenom u Galeriji Novi hram, koja je posvećena velikom bh. solisti, pedagogu i koreografu Franji Horvatu.

Ovogodišnje izdanje Balet festa održava se od 21. do 28. septembra.