Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival bh. drame

Nakon njemačkog Oberhauzena, “Kiselina” će premijerno biti izvedena i u Zenici

kiselina bnp zenica press
Foto: Fena

Autorica Asja Krsmanović izrazila je zadovoljstvo što će bh. premijeru jednog svog dramskog teksta imati upravo u BNP-u Zenica, jer je u tom pozorištu pravila i svoje prve profesionalne korake

Premijernom izvedbom kooprodukcijske predstave “Kiselina”, po tekstu Asje Krsmanović i u režiji reditelja Nermina Hamzagića te u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 23. festivala bh. drame Zenica 2024 i Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo, u četvrtak, 23. maja počinje 23. festival bh. drame – Zenica 2024.

Predstava “Kiselina”, koja je 762. premijera na sceni BNP-a Zenica, u takmičarski program uvrštena je po odluci Organizacionog odbora 23. festivala bosanskohercegovačke drame – Zenica 2024, koji će ovogodišnju nagradu “Adem Čejvan”, za doprinos pozorišnoj umjetnosti, dodijeliti glumcu Senadu Bašiću.

-Gotovo uvijek je u okviru Festivala producirana jedna prestava nastala na osnovu dramskog predloška ili dramatizacije bh. pisaca. Ove godine pred nama je premijera predstave ‘Kiselina’, nastala po dramskom predlošku Asje Krsmanović. To je jedan od tekstova koji je na prošlogodišnjem našem Natječaju za najbolji bh. dramski tekst, bio predložen od komisije, od strane ljudi koji su bili u žiriju da bude isceniran u BNP-u Zenica – istakao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Ističe da je to prva kooprodukcijska saradnja BNP-a i MESS-a.

Promovisanje domaćih autora i autorica, podvukla je Hana Bajrović-Čardaković ispred kooprodukcijskog tima MESS-a, istakla je kako je jedna od misija i tog pozorišta te da im je posebno drago da je rade u kooprodukciji s BNP-om Zenica.

Autorica Asja Krsmanović izrazila je zadovoljstvo što će bh. premijeru jednog svog dramskog teksta imati upravo u BNP-u Zenica, jer je u tom pozorištu pravila i svoje prve profesionalne korake.

-Tekst je premijeru imao u Oberhauzenu (Njemačka), prije tačno mjesec dana. Jako dobra recepcija, usudila bih se reći, sudeći po kritikama. I, evo, odmah zatim dolazi u Zenicu, što je velika čast za dramske autore da u mjesec dana imaju dvije premijere istog teksta. To je nešto što se veoma rijetko, gotovo nikada i ne dešava – kazala je Krsmanović.

Tekst je, dodala je, posvećen i inspirisan njenom porodicom.

Redatelj Nermin Hamzagić podvukao je kako BNP Zenica, već godinama jako predano radi na promociji bh. dramskih tekstova i autora te da mu je drago što je dio ovog projekta i MESS. Predstave domaćih autora na svim bh. scenama, istakao je Hamzagić, jako dugo žive.

-To govori da postoji potreba za savremenim bh. dramskim pismom, da publika jako dobro rezonira s tim autorima. To je jedna jako široka plejada autora i autorica i mislim da na tome svi zajedno, kao jedna tetarska zajednica, treba da radimo. Što se tiče ‘Kiseline’, u pitanju je jedna lična porodična drama. To je vrlo zahtjevno raditi, zato što se radi o jednoj vrlo apsolutnoj istini – a to je pitanje našeg ličnog odnosa prema smrti i kako se postavimo prema tome – kazao je Hamzagić.

U predstavi glume sarajevski glumci Gordana Boban i Mirvad Kurić, a zeničko pozorište predstavljaju Benjamin Bajramović i Selma Mehanović.

-Iznimno mi je drago da su Asja i Nermin odlučili da mene pozovu, da mi ponude da pročitam ovaj tekst, koji me je na prvu osvojio. Zaista, u svakoj riječi ovog napisanog teksta čovjek se prepozna. U svakom činu osjeti da je neki dio prošao ili upravo prolazi…Jedan univerzalni tekst koji govori o univerzalnim problemima – ljubavi i gubitku, odnosima u obitelji – kazala je Boban, koja je izrazila nadu da će predstava imati dug pozorišni život.

Zadovoljstvo prvom saradnjom s BNP-om te svojom ulogom u predstavi, ali i tekstu na osnovu kojeg je rađena, nije krio ni Mirvad Kurić.

-Šta je meni najbitnije u cijeloj ovoj priči, a to je što govori o nama. O našem, nekada, možda licemjerstvu – kakvi smo i šta smo te da li možemo ili ne možemo biti bolji. Tako da je to nešto što će svaki gledalac koji bude gledao ovu predstavu pronaći sebe – uvjeren je Kurić.

Mladi Benjamin Bajramović istakao je kako je rad na predstavi bio zanimljiv te da je, kao glumac, uočio da tokom predstave “uči i napreduje”, zbog čega ih smatra najdragocjenijim procesima, u kojima je imao priliku da istraži i sebe. Selma Mehanović je podvukla kako su ovo bili “najsretniji dani njene sezone”.

Svih sedam predstava takmičarskog programa, u festivalskim danima od 23. do 31. maja, bit će prikazane s početkom u 20.00 sati, a ovogodišnji festival, za koji je selekciju sačinio Hazim Begagić, održava se pod motom “Sjaj i bijeda nesavršenstva”.

Stručni žiri festivala čine: Dubravka Zrnčić-Kulenović (teatrologinja, dramaturginja i rediteljica), Darko Cvijetić (pisac) i Dragan Komadina (dramaturg). Žiri novinara radit će u sastavu: Ines Baždalić, Maja Bektašagić i Đorđe Krajišnik, dok će Žiri publike činiti: Ajla Đidić, Dženan Ajdinović i Sanel Jalmanović.

Ovogodišnji festival će otvoriti profesorica Zehra Kreho. U sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg festivala, bit će realizirano ukupno 13 sadržaja, od kojih je pet predviđeno i namijenjeno djeci i mladima.

Dodjela nagrada i ceremonija zatvaranja 23. festivala bh. drame – Zenica 2024, predviđena je za petak, 31. maja.