Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U crkvi Sv. Ante

Napretkov svečani uskrsni koncert 4. aprila u Sarajevu

Foto: svetiantosarajevo.com

Na programu će biti tradicionalne pučke uskrsne kompozicije, ali i kompozicije poznatih svjetskih kompozitora

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, u povodu najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa, upriličit će u četvrtak 4. aprila u crkvi Sv. Ante u sarajevskom naselju Bistrik s početkom u 19 sati Napretkov svečani uskrsni koncert.

Na koncertu će nastupiti Napretkov trio “Senso”– Glavna podružnica Mostar, Napretkov trio “Scherzo”– Podružnica Široki Brijeg te Napretkovi stipendisti i članovi: Tomislav Perić, bariton, Tomislav Čorić, bas-bariton i Emi Trnka, klavir.

Na programu će biti tradicionalne pučke uskrsne kompozicije, ali i kompozicije poznatih svjetskih kompozitora.

Napretkov trio “Senso” utemeljila je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u januaru 2021. g., a trio je već imao brojne zapažene nastupe širom BiH i Hrvatske. Članice Sensa su u svoje životopise već ugradile veliki broj nastupa, ali i pedagoški rad. Trio čine vrsne muzičarke i članice HKD Napredak, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, Marijana Pavlović, klavir i Elina Gvozdić, violončelo.

Napretkov klavirski trio „Scherzo“ osnovan je krajem 2022. g. na inicijativu članova koji ujedno i čine ovaj Trio, te uz podršku i pod okriljem HKD Napredak, podružnice Široki Brijeg. Trio čine mladi muzički umjetnici koji iza sebe imaju impresivne i bogate karijere, veliki broj osvojenih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, te su školovani na ponajboljim visokoobrazovnim muzičkim ustanovama u BiH, ali i inostranstvu, Trio čine: Ante Slišković, violina, Nejla Komar, violončelo i Silvia Vukojević, klavir.

napretkov uskrsnji koncert
Foto: Plakat

Tomislav Perić, bariton (Stolac, 2001.) Srednju glazbenu školu Ivana pl. Zajca, paralelno sa Gimnazijom u Stocu, završava u Mostaru u klasi prof. Monije Jarak-Mikulić. Akademske 2020./2021. godine započinje studij na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Ademe Pljevljak-Krehić. Od zapaženijih nastupa mogu se izdvojiti nastupi na Otvaranju Mostarskog proljeća 2023.g., na Napretkovom svečanom božićnom koncertu u Sarajevu 2020., Božićnom koncertu s Hrvatskom glazbom Mostar, te Korizmenom koncertu u Mostaru. Član je i stipendista je HKD Napredak.

Tomislav Čorić, bas-bariton (Novi Travnik, 2004.). Srednju glazbenu školu Jakova Gotovca završava u Novom Travniku. Akademske 2023./2024. godine započinje studij na Odsjeku za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. mr. Ademe Pljevljak – Krehić i student je prve godine. Član je HKD Napredak.

Emi Trnka, klavir (Sarajevo, 2002.) Studentica treće godine klasičnog klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi profesorice Azre Medić i ostvarila je izuzetne uspjehe na brojnim internacionalnim i regionalnim takmičenjima, te je osvojila niz prestižnih nagrada. U okviru programa razmjene studenata studirala je i na Princ Claus konzervatoriju u Nizozemskoj. Paralelno s klasičnim klavirom, počinje se razvijati i kao kompozitorica instrumentalne klasične i alternativne pop muzike, postižući značajna priznanja. Članica je i stipendistica HKD Napredak, navodi se u Napretkovom saopćenju.