Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Nastupom KUD Lola i koncertom “Mozartu u susret” nastavlja se program Kultura na ulice

Foto: NPS

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina

U subotu, 1. juna sa početkom u 20:00 sati, u prelijepom ambijentu parka Banjska Ilidža, nastavlja se program Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2024!“, u sklopu kojeg će publika moći uživati u nastupu kulturno-umjetničkog društva „Lola“ pod nazivom „Kroz sokake tradicije“.

Punih 78 godina KUD “Lola” Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “LOLA” je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza. Okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. mladih. Realizirao na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

U sklopu programu biti će izvedene legendarne numere: „Igre iz Sarajeva“, „Varoške igre iz Bosne“, „Veseli se kućni domaćine“, „Poigrajte bile noge“, „Igre iz Imljana“, te „Igre sa Vlašića“ u koreografiji: Ekrema Čizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića i Vaska Jovetića.

U nedjelju, 2. juna u 20:00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag, biti će upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta poput: ““Padre, germani, addio”, “Non piu andrai”, “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar”, “Non siate ritrosi”.
.„Ideju koncerta “Mozartu u susret” dobili smo upravo iz rada i spremanja nove premijere Mozartove opere “Figarov pir”. Dobili smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su “Idomeneo”, “Don Giovanni” i “Così fan tutte”. Također redoslijed programa smo uskladili sa prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže sa Mozartovim stvaranjem.“ – dodaju izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.
Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.