Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prača

Kanton Sarajevo dobija najmoderniji Centar za udomljavanje pasa 

Foto: Vlada KS

Nakon što su srušeni objekti starog i neuslovnog azila za pse, te izvršena priprema gradilišta, u toku je izgradnja tri paviljona namijenjena za smještaj pasa

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar privrede KS Zlatko Mijatović i direktorica KJP „Veterinarska stanica“ Nasiha Spahić obišli su radove na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa u Prači, a prva faza izgradnje privodi se kraju.

Nakon što su srušeni objekti starog i neuslovnog azila za pse, te izvršena priprema gradilišta, u toku je izgradnja tri paviljona namijenjena za smještaj pasa.

Projekat vrijedan 3,5 miliona KM

U drugoj fazi predviđeno je opremanje glavnog objekta i izgradnja dodatna dva paviljona za smještaj pasa, dok će se u trećoj fazi pristupiti vanjskom uređenju prostora, nakon čega će biti upriličeno svečano otvorenje Centra.

S obzirom da projekt ima ključnu ulogu u rješavanju problema napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo, Vlada KS podržala je projekt sa 3,5 miliona KM.

-Vlada Kantona Sarajevo gradi najmoderniji centar za udomljavanje pasa. Centar u Prači postaje mjesto gdje se rađaju sretne priče s novim počecima – kazao je Uk tokom posjete Centru.

Foto: Vlada KS

Po riječima Mijatovića, izgradnjom novog Centra se potiče ne samo sigurno sklonište za pse, nego i njihovo udomljavanje, „stvarajući time prostor gdje ljubav prema životinjama može zaživjeti u punom sjaju“.

psi lutalice
Foto: Vlada KS

Centar u Prači funkcionira na principu „No kill“ prihvatilišta i poštuje sve standarde humanog zbrinjavanja pasa.

Besplatna sterilizacija

Ministarstvo privrede KS svake godine implementira programe besplatne sterilizacije i kastracije pasa i mačaka lutalica, njihove vakcinacije, identifikacije i drugih mjera zdravstvene zaštite.

Foto: Vlada KS

Po tretmanu psi i mačke se ne vraćaju na ulicu nego se odvode u prihvatilišta, odakle dalje budu zbrinuti odnosno udomljeni.

Mijatović je najavio da će u narednom periodu Ministarstvo privrede zaključiti sporazume sa veterinarskim stanicama koje će raditi na implementaciji tih mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.