Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

međubibliotečka saradnja

NUBBiH u posjetu Gradskoj biblioteci u Travniku i Gradskoj knjižnici u Busovači

nubih Dženan Kos i Ismet Ovčina
FOTO: Fena
Dženan Kos i Ismet Ovčina

Ovom prilikom, upriličena je i posjeta Memorijalnom muzeju “Rodna kuća Ive Andrića”

U okviru redovnih radnih posjeta i opće međubibliotečke saradnje, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina, sa saradnicama, posjetio je JU Gradsku biblioteku u Travniku i JU Gradsku knjižnicu u Busovači.

U Travniku se susreo i razgovarao s direktorom JU Gradske biblioteke Travnik Dženanom Kosom i njegovim saradnicama, priopćeno je iz NUBBiH-a.

Direktor JU Gradska biblioteka Travnik Dženan Kos upoznao je goste iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine o završenim projektima renoviranja Centralnog i Dječjeg odjeljenja Gradske biblioteke Travnik, stanjem bibliotečkog fonda u oba odjeljenja, uspostavljenoj Književnoj nagradi Andrićevih dana, otvorenoj književnoj sceni, planovima i tokovima realizacije projekta „Nabavka bibliobusa i uspostava rada pokretne biblioteke na području općine Travnik“ i drugim važnim pitanjima bibliotečke djelatnosti u Travniku.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ustupila je BZK „Preporod“ Travnik primjerke časopisa „Divan“ od broja 21 do broja 40 za potrebe nastavka projekta „Digitalizacija časopisa DIVAN“ koji BZK „Preporod“ Travnik realizira u saradnji s Gradskom bibliotekom Travnik. Inače, ova biblioteka ima fond od oko 45 hiljada bibliotečkih jedinica.

Ovom prilikom, upriličena je i posjeta Memorijalnom muzeju “Rodna kuća Ive Andrića”.

Predstavnici NUBBiH posjetili su i JU Gradsku knjižnici u Busovači, gdje su se sastali i razgovarali sa direktoricom JU Gradske knjižnice Busovača Ankicom Mravak i njenom saradnicom. Gradska knjižnica Busovača ima fond od oko 23 hiljade bibliotečkih jedinica.

Domaćini knjižnica iz Travnika i Busovače predstavili su rezultate rada u prethodnom razdoblju i planove za budući razvoj.

U cilju unapređenja saradnje i razvoja bibliotečke djelatnosti, razgovaralo se i o značaju i ulozi knjižnica unutar obrazovnog procesa, razvoju i očuvanju znanja kao društvenog dobra, uvjetima rada, strategijama razvoja te nastavku i unapređenju uzajamne saradnje.

Prilikom posjeta, Ovčina je uručio paket knjiga, dar Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine  spomenutim knjižnicama, među kojima je i nekoliko naslova iz bogate izdavačke produkcije Biblioteke, a koji će dodatno obogatiti bibliotečki fond JU Gradske biblioteke Travnik i JU Gradske knjižnice Busovača, zaključeno je u saopćenju.