Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijski arhiv

Objavljeni antisemitski plakati koje je u Drugom svjetskom ratu širila vlast NDH (FOTO)

143267581_3946303222088716_8780635907649451348_o

Plakati su objavljeni na Facebook stranici Historijskog arhiva Sarajeva kako bi podsjetili građane i pratioce stranice na ovaj bitan datum, ali da se i vidi jedan dio neprocjenjivog arhivskog blaga koje čuva Historijski arhiv Sarajevo

Historijski arhiv Sarajevo je u povodu 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a s ciljem podsjećanja na jedan značajan datum u historiji čovječanstva i Bosne i Hercegovine, izložio jedan dio plakata koji se odnose na antisemitsku propaganda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Plakati su objavljeni na Facebook stranici Historijskog arhiva Sarajeva kako bi podsjetili građane i pratioce stranice na ovaj bitan datum, ali da se i vidi jedan dio neprocjenjivog arhivskog blaga koje čuva Historijski arhiv Sarajevo.

Kako je kazao za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, radi se o izboru nekoliko plakata, ali ne svim plakatima koje čuvaju vezano za antisemitsku propagandu

– Vrlo bitno je spomenuti da su ovi plakati proglašeni nacionalnim spomenikom BiH – pokretno dobro, zajedno sa svim ostalim fondovima arhiva koji su nastali do 1945. godine. Ovi plakati zajedno s drugim fondovima imaju jedan značaj u smislu nacionalnog spomeika BiH – kazao Ohranović.

Dodao je da ovi plakati predstavljaju jedan vrijedan izvor na neka medijska izvještavanja, odnosno pokušaj prezentacije u javnom prostoru određenih procesa iz Drugog svjetskog rata koje su vodile fašističke vlasti NDH u BiH, ali i šire.

27. januar – Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Međunarodni dan sjećanja na holokaust je dan sjećanja na sve žrtve…

Posted by Historijski arhiv Sarajevo on Srijeda, 27. Januar 2021.