Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrađivana predstava

“Orestija” 2. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

orestija nps
Foto: Velija Hasanbegović

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da ‘svako vrijeme nosi svoje breme’ i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo”, riječi su Jelene Mijović

U četvrtak, 2. novembra sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena višestruko nagrađivana dramska predstava „Orsetija“ rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog jednog od najuspješnijih reditelja u regiji.

Dramska predstava „Orestija“ na nedavno završenim 40. Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikt osvojila je „Grand Prix Susreta“, te nagrade za najbolju režiju, scenografiju, kostimografiju i najbolju sporednu ulogu.

U predstavi igraju: Vedran Đekić, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Ermin Sijamija, Eja Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano i Alisa Čajić.
Ostatak autorskog tima čine: dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović Dragović.

„Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se više nego ijedno drugo, bez obzira što nas i istorija i literature opominju da ‘svako vrijeme nosi svoje breme’ i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo.

I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo sa ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim delanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina, koliko toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta”, riječi su Jelene Mijović.

Mit o Orestiji su obradili u svojim tragedijama Eshil, Sofoklo i Euripid, njegova problematika nadahnula je mnoge pisce iz kasnijih razdoblja (J. W. Goethea, H. von Hofmannsthala, G. Hauptmanna, E. O’Neilla I J.-P. Sartrea).

Predstava je rađena u koprodukciji NPS i Scena MESS.