Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. povorka ponosa

Otvaranje Mjeseca ponosa i izložbe “Čestitke, sramite se!” u Sarajevu

povorka ponosa
Foto: Bh. povorka ponosa

Mjesec ponosa bit će otvoren u Goethe-Institutu izložbom umjetnice Une Mazrak i umjetnika Ismara Žalice pod nazivom “Čestitke, sramite se!”

Organizatori Bh. povorke ponosa najavili su otvaranje Mjeseca ponosa 13. juna u 18:30 sati u Goethe-Institutu (Džidžikovac 5). Mjesec ponosa traje do same povorke, koja će ove godine biti održana 22. juna, od 16 do 18h će biti okupljanje, protestni marš od 18 do 19h, a kulturno-umjetnički program od 19 do 21h.

Ovogodišnja Bh. povorka ponosa stavlja u fokus iskustva života LGBTIQ+ osoba, propituje prostore i odnose u kojima se nasilje nad LGBTIQ+ osobama događa, koje posljedice to nasilje ostavlja na svakodnevni život, te kako to LGBTIQ osobe ipak uspijevaju živjeti svoje autentične živote, otvarajući krugove slobode i ljubavi.

-Pod sloganom VOLIM da se ne bojim, govorimo o ljubavi koja je uvijek jača od straha i nasilja. Želimo ovim sloganom poručiti da VOLIMO da se ne bojimo šetnje kroz park sa našim partnerima_cama, druženju i neprešućivanju priča o našim životima, slobode u rodnom izražavanju, slobode i sigurnosti na radnom mjestu, u porodici i institucijama. VOLIMO da se ne bojimo biti ono što jesmo – autentične individue – poručili su organizatori.

Mjesec ponosa bit će otvoren u Goethe-Institutu izložbom umjetnice Une Mazrak i umjetnika Ismara Žalice pod nazivom “Čestitke, sramite se!”.

Interaktivna i iskustvena izložba ilustrira putovanje iz tame neprekidne okrutnosti i nasilja samo zbog onog što osoba jeste, do svjetla prihvatanja, ljubavi i mira. Postavka je više doživljaj nego tipična izložba jer će materijal koji će biti izložen prikazivati stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ+ osobama.

-Ovaj iskustveni koncept pruža uvid u mržnju koja nas okružuje, ali također pokazuje da uvijek postoji svjetlo na kraju, a to su osobe koje šire ljubav, dobrotu i čine da se osjećamo sigurnim i da živimo bez straha. Kroz emotivno i intenzivno iskustvo govorimo o realnosti, suočavanju i pronalaženju snage, podrške i ljubavi – poručuju organizatori.

Nakon otvaranja izložbe, bit će upriličeno koktel druženje.