Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvornik

Otvarena tradicionalna Kulturno-vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije”

Salkic_Dani_Hasana_Kaimije

Tokom desetodnevne manifestacije bit će upriličene promocije različitih djela i knjiga, organizovani vjerski programi, a bit će održano i međunarodno pjesničko veče

U Domu omladine u Zvorniku svečano je otvarena tradicionalna Kulturno-vjerska manifestacija “Dani Hasana Kaimije”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o najvećoj, 17. po redu, kulturno-vjerskoj manifestaciji koju organizuju Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a održava se od 6. do 16. juna 2019. godine.

Tokom desetodnevne manifestacije bit će upriličene promocije različitih djela i knjiga, organizovani vjerski programi, a bit će održano i međunarodno pjesničko veče. Manifestacija će biti realizovana na području opštine Zvornik te u Tuzli, Sapni i Janji.

Svečanosti je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da je manifestacija “Dani Hasana Kaimije” pokazatelj dobrog organizovanja bošnjačke zajednice u Zvorniku, čemu trebaju težiti i druga mjesta i gradovi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Istakao je da uz razvoj ekonomije i zapošljavanje, njegovanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka te održavanje sličnih kulturnih manifestacija, mora biti jedan od prioriteta u budućnosti.

“U ovu manifestaciju se ulaže puno truda i energije te se animiraju i uključuju najeminentnija imena unutar bošnjačke zajednice koji se bave ovim oblastima. Dobro bi bilo da ljudi na terenu to razumiju, uvažavaju i poštuju. Dani Hasana Kaimije su prilika da se Bošnjaci Zvornika i Podrinja okupe oko ove manifestacije, da pokažu da su prisutni, da postoje, da su svoji na svome i da će ostati tu. Ovo mora biti manifestacija svih bošnjačkih organizacija u ovom gradu”, rekao je Salkić, koji se zahvalio Muftijstvu tuzlanskom za sve ono što čini da opstane ova manifestacija i da se razvija.

Kako je kazao, ovakve ili slične manifestacije mora imati i Bijeljina, Doboj, Banja Luka, Prijedor, Bratunac, Foča i Trebinje.

“Postoje datumi i pojedinci u svakoj lokalnoj zajednici oko kojih bih se mogli okupiti, uvažavati i pojedince i naše historijske datume i upriličiti ovakve manifestacije”, kazao je potpredsjednik Salkić, koji se zahvalio Muftijstvu tuzlanskom za sve ono što čini da opstane ova manifestacija i da se razvija.

Na današnjoj manifestaciji je prof. dr Sanjinu Kodriću uručena Povelja Hasan Kaimija za najbolju objavljenu knjigu u 2017. i 2018. godini u oblasti društvenih i humanističnih znanosti. Povelju je Kodriću uručio potpredsjednik Salkić.

Također, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uručio je Salihu Brkiću, doajenu bh. novinarstva, Povelju Hasan Kaimija za životno djelo.

Inače, prije svečanog otvaranja manifestacije, upriličeno je otvaranje izložbe Džeke Hodžića koja nosi naziv “Antologija 40 plus”, dok je nakon završetka svečanosti upriličena promocija Dvanaestog kola Bošnjačke književnosti u 100 knjiga.